Ziekenhuisbed / Zorgbedden
Wat is een ziekenhuisbed of zorgbed? Het woord zegt het natuurlijk al maar toch zijn er grote verschillen tussen deze twee type ledikanten (bedden). Zo wordt er bijvoorbeeld aan het ontwerp en aan het comfort meer aandacht besteed bij een zorgbed dan bij een ziekenhuisbed. Een ziekenhuisbed heeft meestal meer technische snufjes en biedt minder comfort. Dit komt omdat een ziekenhuisbed meestal tijdelijk gebruikt wordt in tegen stelling tot een zorgbed. Een zorgbed wordt over het algemeen het langst gebruikt; daarom is de huiselijke uitstraling hierbij belangrijker. Vaak staat dit type bed ook in de woonkamer waardoor het fijn is als het bed er huiselijk uitziet.
Royal Health Foam levert verschillende soorten zorgbedden, neem gerust contact op voor de mogelijkheden 070 – 338 70 10 of via e-mail. We helpen u graag.
Wat zijn de standaardmogelijkheden voor een zorgbed?
Een zorgbed is meestal verrijdbaar en heeft remmen op de wielen van het bed. Meestal is een zorgbed uitgevoerd met zwenkwielen met een enkel of dubbel loopvlak. Een zorgbed heeft meestal de mogelijkheid tot het blokkeren van een richtingswiel waardoor de bestuurbaarheid vergroot wordt. Sommige zorgbedden zijn alleen verrijdbaar in de laagste stand. Een zogenaamd hoog – laag mechaniek is meestal standaard onder het bed gemonteerd of kan later dmv een mobiele onderbouw onder het bed geplaatst worden. Het hoog-laag mechaniek kan dmv een hydraulisch pompsysteem gebeuren (dit kan behoorlijk rugbelastend zijn voor de zorgverlener) of met elektrisch met motoren. De laatste wordt meestal een bedlift genoemd en is prettig voor een patiënt om het makkelijk in en uit stappen te bevorderen. In bijna alle hoog/laag posities is de (vrije) ruimte een aantal cm. De hoogte is volledig afhankelijk van de hoogte van de poten van het gebruikte ledikant of bed frame. Op een zorgbed kunnen onrusthekken, zijhekken of bedhekken (bedsponden) gemonteerd worden. Meestal zijn deze standaard op een zorgbed gemonteerd,. De mogelijkheden hiervoor zijn; draaibaar buitenom of evenwijdig langs het bed, verschuifbaar en of zelfklemmend of gemonteerd aan het bed frame of aan de (verstelbare) bodem. Net zoals bij ziekenhuisbedden zijn stootringen een stootbumpers aan het hoofdeind en voeteneind van het bed zijn handig om beschadiging van muren en deuren te voorkomen
Bedbodems voor zorg of ziekenhuisbedden
De bedbodem voor een zorgbed kan een lattenboden,een metalen bodem of een kunststof bedbodem zijn. Een verstelbare bedbodem heeft 2 tot 4 afzonderlijk verstelbare delen en een vast gedeelte ter hoogte van de romp. De beweegbare delen van een zorgbed bodem zijn: beensteunen en rugsteun (hoofdeind) of bij een 3-delig verstelbare bed bodem: onderbeensteun, bovenbeensteun en rugsteun; de verschillende delen bij een 4-delig verstelbare bedbodem zijn: onderbeensteun, bovenbeensteun, rugsteun met hoofdsteun.
De bediening (verstelbaarheid) van het ziekenhuisbed
Meestal is elektrische verstelbaarheid bij zorg- en ziekenhuisbedden tegenwoordig standaard. Wel kan het een mechanische of een elektrische bediening mogelijkheid zijn al dan niet binnen handbereik van de patiënt.
De verschillende posities van een verstalbaar zorgbed of ziekenhuisbed
Het aantal delen, de mechaniek en bediening van deze verstelbare onderdelen bepalen welke houdingen mogelijk zijn en in hoe verre deze comfortabel aan te brengen zijn voor zorgvrager en zorgverlener.
De posities van verpleegbedden/zorgbedden/ziekenhuisbedden:
De benamingen van verschillende zit en lig-standen voor ziekenhuisbedden en zorgbedden:
De fowler houding: bij de fowler stand wordt de bed rugsteun gekanteld maar in combinatie met een bovenbeensteun en een onderbeensteun. Dit werkt goed ter preventie van decubitus en het voorkomt onderuitglijden van de patiënt. Bij sommige elektrisch verstelbare bedden is deze functie automatisch gekoppeld aan het kantelen.
De trendelenburg: De trendelenburg stand is een medische houding die er voor zorgt dat de bodem in zijn geheel gekanteld. Hierdoor komt het voeteneind hoger dan het hoofdeind van het bed.
De anti trendelenburg: Deze bed stand is een niet-medische houding er zorgt ervoor dat het gehele bed gekanteld wordt waarbij het hoofdeind hoger komt te liggen dan het voeteneind.
De zithoudingen in een zorgbed door combinatie van de anti trendelenburg en fowler is het maximaal kantelen van de rug en geeft een relax zithouding.
Matrassen voor zorgbedden of voor in ziekenhuis gebruik
Curatieve en preventieve matrassen
Er zijn twee type anti- decubitus matrassen: curatieve en preventieve matrassen. Preventieve anti-decubitus matrassen zorgen voor een egale drukverdeling waardoor het lichaamsgewicht goed verdeeld wordt waardoor de drukverdeling perfect is. Curatieve anti-decubitus matrassen zorgen niet alleen voor het voorkomen van decubitus maar werken ook bij het genezen van decutibus. Curatieve anti-decubitus matrassen werken door middel van lucht en wisselen voortdurend van kanalen zodat de druk steeds anders is. Beide anti-decubitus matrassen zijn geschikt voor thuis gebruik als ook voor in verzorgings- en verplegingstehuizen.
Incontinentie tijk
Om een zorgmatras of een ziekenhuismatras zit een waterdichte matrashoes in plaats van een textieltijk. Deze waterdichte matrashoes heet een incontinentie tijk. Een incontinentie hoes beschermt het matras tegen transpiratie, urine, en ander vocht. De waterdichte matrastijk heeft een ritssluiting zo dat deze eraf te halen is en gewassen kan worden op 95 graden. Door deze waterdichte hoes kan geen vocht in het matras door dringen maar het laat wel lucht door. Een nadeel van een incontinentie hoes is dat deze meestal minder goed kan ventileren. Dit komt omdat een watermolecule groter is dan een luchtmolecuul. Hierdoor laat de I.C. tijk dus geen water door, maar wel lucht. Naast het feit dat een I.C. hoes wel ademend is (ventileert) is deze ook soepel en elastisch. Als laatste is een incontinentie matras tijk zo dicht geweven dat er geen huismijt in het matras kan trekken.
Bed maten:
Meestal is de maat in een ziekenhuis of in een zorginstelling 90 cm x 200 cm. Als iemand lang is kan er een 210 cm of een 220 bed geleverd worden. Dit is absoluut aan te raden. De maat van het bed beïnvloedt het comfort namelijk ook. De stelregel is hoe meer ruimte hoe meer comfort. U heeft in de regel 20 cm meer lengte nodig dan u zelf lang bent. Hieronder vindt u alle bedmaten op een rijtje.
• Minimale bed hoogte (lig hoogte): 40 cm – 45 cm (lig hoogte zonder het matras)
• Maximale bed hoogte (lig hoogte): 78 cm- 80 cm (lig hoogte zonder het matras)
• De lengte van de rugsteun: 70cm – 90cm
• De bed lengte is meestal 2 meter tot 2.20 cm lig maten
• De diameter van de wielen: 100 tot 150 mm
Accessoires voor ziekenhuisbedden en zorgbedden
Voor accessoires is het zinvol belangrijk om goed te kijken wat de patiënt eigenlijk nodig heeft. Meestal zijn accessoires voor ziekenhuisbedden en zorgbedden niet standaard en moet u deze er zelf bij bestellen. Hoe belangrijk deze hulp middelen voor een ziekenhuisbed of zorgbed zijn is afhankelijk van de activiteit of passiviteit van de patiënt.
Mogelijke accessoires die bij een bed geleverd worden of kunnen worden aangeschaft:
• Eettafel op de onrusthekken of als een afzonderlijk meubel (nachtkastje), meestal in hoogte verstelbaar of kantelbaar
• Papegaai of ziekenoprichter met beugel
• Bed-Lexaanplaat of beschermhoes voor over de onrusthekkens
• Linnenrekje of linnengoedhouder om het textiel op z,n plaatst te houden
• Bed-Urinezakhouder
• Bed-Serumhouder
• nachtverlichting aan het bed
• Wegneembaar voeteneind of een geïntegreerde bed verlenger. (Meestal een schuimrubberbalk met IC tijk)
• Extra verlengstuk van de matras i.v.m.bed verlenging
• Verwijderbaar bed hoofdeind
• Een goed matras waarbij de juiste hardheid van belang is. Ter voorkoming van Decubitus is het aan te raden voor een druk verlagend anti-decubitus matras (traagschuim matras) te kiezen
Bed kwaliteitsnormen
Een veilig bed is van groot belang en het bed dient ook te zijn voorzien van een CE-markering. Het juiste CE label in Europa voor zorg- en ziekenhuisbedden is CE label 93/42 EEG 1970-2000 of CE label 1970-2000 . Dit verzekert u ervan dat de ziekenhuisbedden en zorgbedden aan de belangrijkste eisen en richtlijnen van medische hulpmiddelen voldoet. Vooral elektrische bedden moeten voldoen aan de norm 60601-1 voor elektrische veiligheid wat betreft bedden en elektrische straling.
De definitieve norm voor zorgbedden en ziekenhuisbedden
De definitieve norm voor zorgbedden is op 12-01-2010 gepubliceerd. De norm IEC 60601-2-52:2009 is voor medische elektrische toestellen – Deel 2-52: Zijn bijzondere eisen voor basisveiligheid en essentiële prestaties van ziekenhuisbedden en voor alle bedden in de zorg.
De nieuwe norm voor zorgbedden vervangt te zijner tijd de normen NEN-EN 1970:2000/A1:2005 Verstelbare bedden voor personen met een handicap – Eisen en beproevingsmethoden en NEN 60601-2-38:1997/A1:2000 Medische elektrische toestellen – Deel 2-38: Bijzondere eisen voor de veiligheid van elektrisch aangedreven ziekenhuisbedden.