Als u weet dat u aan een nieuw matras toe bent is de vraag welk matras gaat u kiezen?
Er zijn zo veel keuze mogelijkheden waardoor het niet eenvoudig is om dit te beslissen. Toch kun je het beste matras kiezen door op te letten welk matras het beste aansluit bij je. Even proefliggen in een beddenwinkel geeft een indicatie of matras wellicht fijn ligt maar verteld u verder niets. Er echt op slapen verteld u veel meer maar dan nog zijn er in ons land al vier seizoenen met verschillende temperaturen waar u eigenlijk ook rekening mee moet houden. Een proeftijd met niet-goed-geld-terug-garantie biedt uitkomst!
Juiste stevigheid
De juiste stevigheid bepaalt of u voldoende steun krijgt en of u “lekker” ligt. Het is hierom van groot belang dat u de juiste stevigheid neemt. Ook hier is een proeftijd weer belangrijk voor omdat u in de praktijk (dus door er echt op te slapen) vaak pas merkt of matrassen toch te zacht of te hard blijkt te zijn. Over het algemeen zijn traagschuim matrassen zachter dan andere soort matrassen. Wilt u dus een lekker zacht slaapplek dan zal een traagschuim matras waarschijnlijk goed bij u passen.
Juiste temperatuur
Ook de temperatuur bepaalt u fijn en goed u slaapt. Er zijn matrassen die warm zijn en er zijn matrassen die koud zijn. Wat past het beste bij u? Vaak zijn iets warmere matrassen voor oudere mensen fijner dan een koel matras en zijn koele matrassen voor jonge mensen het fijnst.
Koudschuim matras
Onze koudschuim matrassen zijn absolute koel en ventileren goed. Koudschuim werkt meestal goed voor mensen die het snel warm hebben en of veel transpireren. Dit komt omdat je meer op dan in een koudschuim matras ligt. Daarnaast heeft koudschuim een opencelstructuur waardoor het goed lucht door kan laten en goed kan ventileren.
Traagschuim matras
Onze traagschuim matrassen zijn niet echt warm maar wel warmer dan onze koudschuim matrassen. Omdat de doorbloeding optimaal is op traagschuim zal u het ook iets warmer krijgen. Maar ook hoe traagschuim reageert maakt het materiaal wat warmer. De cellen (luchtbellen) gaan immers gedeeltelijk dicht waardoor de ventilatie afneemt.
Geschreven door Chris Nederhorst