Wat is visco-elastisch polyurethaanschuim?
Visco-elastisch polyurethaanschuim wordt in de volksmond traagschuim genoemd omdat het na indrukking traag terugkomt in de oorspronkelijke vorm. De officiële naam is dus visco-elastisch polyurethaanschuim wat direct uitlegt hoe het schuim werkt en wat het precies is. Visco-elastisch betekent dat het materiaal onder invloed van warmte elastisch wordt. Traagschuim heeft in Nederland verschillende namen zoals slow motion foam, geheugenschuim en NASA-schuim.
De naam NASA-schuim komt uit de ruimtevaart. Het materiaal is namelijk oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld omdat het ideaal materiaal is om de druk van een astronaut in zijn/haar stoel te verlagen tijdens de lancering. Astronauten krijgen namelijk gemiddeld 3g te verduren tijdens de lancering. Dat is drie keer de kracht van de zwaartekracht. Door traagschuim kan die druk beter verdeeld worden en ervaren ze minder ongemak.
De naam traagschuim heeft alles te maken met hoe het schuim reageert als je het indrukt. Het gaat namelijk traag terug naar de originele vorm. Door lichaamswarmte wordt het schuim zacht en maakt zodoende een perfecte mal van de lichaamsvorm. Bij de uitstekende delen van het lichaam, zoals de schouders en de heupen, wordt het schuim zachter door een hogere temperatuur. Hierdoor ontstaat er nergens overdruk en wordt de doorbloeding niet afgekneld waardoor er een betere bloedcirculatie ontstaat.
Traagschuim is een bijzonder comfortabel materiaal. Een traagschuimmatras bestaat nooit volledig uit traagschuim omdat het een veerkrachtige drager nodig heeft om te voorkomen dat het lichaam helemaal in het matras wegzakt. Onder de traagschuimlaag wordt vaak latex, pocketveren of koudschuim gebruikt als drager. Traagschuim heeft een open celstructuur, maar deze druk je snel dicht waardoor traagschuim relatief warm kan zijn en minder goed ventileert. Het is daarom van belang dat de traagschuimlaag op waterbasis verlijmd wordt zodat de celstructuur aan de onderkant openblijft en het traagschuim beter kan ventileren.
Geschreven door Chris Nederhorst
Nog geen reacties!