Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Snurken: Oorzaken en oplossingen

Snurken

Waardoor komt het snurken en wat kunt u er aan doen?


Sommige externe oorzaken komen (deels) door een bepaalde levensstijl zoals bijvoorbeeld overgewicht, roken of het drinken van alcohol. Om het snurken te verminderen of er vanaf te komen kan het aanpassen van uw levensstijl  soms direct of op een langere termijn zeker helpen. Andere oorzaken, zoals de slaaphouding zijn met sommige trainingen af te leren. Er zijn ook meerdere hulpmiddelen om van het op de rugslapen af te komen en om het ademen door de mond te voorkomen zoals een anti snurk band of een neusspreider. Er zijn ook bepaalde oefenprogramma’s om de oorzaak van snurken te achterhalen en zo zelf het op een natuurlijke wijze af te leren. Deze oefeningen richten zich met name op de oorzaak. Bijna alle andere oorzaken zoals bijvoorbeeld een verkoudheid, gaan vanzelf over.

Snurken bij volwassenen en kinderen

De oorzaak van snurken bij volwassenen is meestal het gevolg van diverse verschillende factoren zoals leeftijd, overgewicht, hormonale factoren, afwijkingen van de neus/keelholte, hooikoorts, gebruik van alcohol, roken, of het gebruik van medicatie met spierverslappende neveneffecten etc …

Bij kinderen zijn de oorzaken meestal heel anders en zijn het poliepen en een abnormale vergroting van de amandelen die het snurken veroorzaakt. Heel soms is het een gevolg van een aangeboren afwijking van het aangezicht of een neurologische stoornis.

Snurken door afwijkingen van de neus en keelholte

Het kan ook komen door scheefstand van het neus-tussenschot. Dit kan aangeboren zijn of door een trauma komen.  Ook een abnormale zwelling van het neusslijmvlies (door allergie of verkoudheid) of neuspoliepen, sinusitis veroorzaakt snurken. Een andere oorzaak kan de keel zijn. Als er bijvoorbeeld spraken is van een zwelling van de huig, en vergroting van de amandelen of een abnormaal grote tong.

Snurken door hooikoorts

Veel mensen die snurken hebben (vaak zonder dat ze het weten) last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen en bomen. Als je allergisch bent voor stuifmeel of huisstofmijt en je ademt dit in dan zwellen je neus- en keelslijmvliezen op, waardoor je last kan krijgen van snurken.

De oplossing is gelukkig makkelijk. Als u uw allergie behandelt, zal het vanzelf stoppen.

Snurken door roken

Doordat de rook de slijmvliezen prikkelt in de keelholte ontstaat er een lichte zwelling. De zwelling van het slijmvlies bevordert snurken.

Hiervoor is de oplossing helaas wat lastiger, namelijk stoppen met roken. Er zijn meerdere hulpmiddelen om te kunnen stoppen met roken. Zo kunt u bijvoorbeeld nicotinepleisters of nicotinekauwgum gebruiken om te stoppen. Een boek dat u zou kunnen helpen is “Stoppen met roken” van Allen Carr.

Snurken door op de rug te slapen

De meeste mensen snurken als ze op hun rug slapen, de zogenaamde ‘rug-snurker’. Doordat de tong in de keelholte zakt veroorzaakt deze manier van liggen het snurken aanzienlijk. De luchtpijp wordt namelijk bij rugligging gedeeltelijk geblokkeerd. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid of het tijdelijk kunnen stokken van de ademhaling (obstructief slaapapneu).

De oplossing hiertegen is slapen op uw zij. Als u op uw buik slaapt zult u nog minder snel snurken, maar deze houding is ergonomisch weer niet goed. Als u niet van houding kan veranderen door bijvoorbeeld lichamelijke klachten zou u een antisnurkbeugel kunnen overwegen. Deze helpt om de tong tijdens het slapen in dezelfde positie te houden.

Snurken door leeftijd

Op middelbare leeftijd neemt de kans dat iemand gaat snurken aanzienlijk toe. Met het ouder worden (tot ca 65 jaar) neemt de kans toe doordat de spieren achter in de keel slapper worden. Des te slapper de keelspieren zijn des te harder men snurkt. Na de 65 jaar neemt het risico weer af.

Hier is helaas geen oplossing voor.

Snurken door overgewicht

Snurken door overgewicht

Tussen overgewicht en snurken is een duidelijk verband. De vetopstapeling ter hoogte van de hals verstoort en verminderd de capaciteit van de longen speelt hierbij een rol.

Als u hier last van heeft is het het beste om proberen af te vallen. Het beste is om langzaam af te vallen door meer te gaan sporten en minder calorieën binnen te krijgen.

Snurken tijdens zwangerschap

Veel vrouwen gaan opeens gedurende de zwangerschap snurken. Dit komt omdat het lichaam meer vocht vasthoudt en omdat de aderen beter doorbloed worden. Door deze verbeterde doorbloeding zwellen de slijmvliezen in de neus op en wordt de luchtdoorgang kleiner.

Hier is helaas geen oplossing voor. Wel is het belangrijk dat u dit met uw huisarts bespreekt. Zwangere vrouwen die beginnen met snurken tijdens hun zwangerschap blijken een verhoogde kans te hebben op zwangerschapsvergiftiging.

Snurken door hormonale factoren

Afwijkingen in de hormoonhuishouding beïnvloedt het snurken. Na de menopauze wordt het risico aanzienlijk vergroot. Dit komt mede door de verminderde aanwezigheid van vrouwelijke hormonen. Maar ook mannen kunnen meer gaan snurken onder invloed van hun hormonen.

Helaas is de oorzaak moeilijk aan te pakken. Wel kunt u proberen of een antisnurkbeugel helpt.

Snurken door het gebruik van alcohol

Snurken door alcohol

De kans op snurken neemt aanzienlijk toe met het drinken van alcohol in de avond en dit komt met name door de verdovende werking. Ook de adempauzes worden langer. Al bij 0.07g/dl. worden de spieren in de keelholte slapper en wordt de ademhalingscontrole tijdens de slaap verstoort.

Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken voordat u gaat slapen.

Snurken door medicijnen (met spierverslappend effect)

Bepaalde medicijnen (vooral slaapmedicatie zoals benzodiazepines) verhogen de kans op snurken. Dit komt omdat de spieren die  de keelholte moeten openhouden verslappen tijdens het slapen.

De beste oplossing zou zijn om met uw huisarts te bespreken of u kunt stoppen met uw medicijnen. Helaas is dit niet altijd het geval

Snurken door verkoudheid

De kans dat iemand gaat snurken wordt bij een verkoudheid veel groter. Een griep of een verkoudheid zorgen er namelijk voor dat de slijmvliezen in de keelholte- en neus dikker worden. Hierdoor wordt het lastiger om de ingeademde lucht door de neus te laten stromen waardoor u gedwongen wordt om door uw mond te gaan ademen.

De oplossing is om uw verkoudheid te behandelen. U kunt neusspray gebruiken voor het vrijmaken van uw verstopte neus- en bijholten (sinussen)

Snurkers kosten partner op jaarbasis drie weken aan slaap

Uit een onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat wie ’s nachts naast een snurker slaapt op jaarbasis zo’n drie weken aan slaap mist. Het snurken van de partner zorgt op deze manier voor een slaaptekort van anderhalf uur per nacht. Op jaarbasis komt dit op ruim 500 uur neer oftewel 22 dagen. Vrouwen blijken het vaakst slachtoffer want 41 procent klaagt over het geluid in de nacht van de partner. Maar ook vrouwen kunnen er wat van want maar liefst 25 procent van de mannen wordt regelmatig gedurende de nacht wakker gehouden.

Tips voor partners van snurkers

Een snurkende partner kan echt een ramp betekenen en kost velen uren aan nachtrust. De keuze die u moet maken tussen uw geliefde en een goede nachtrust is bijna onmenselijk kunnen noemen, maar voor veel mensen is het dagelijkse realiteit.

  1. Zorg dat u eerder slaapt dan snurkende partner
  2. Zorg voor goede oordopjes
  3. Ga apart slapen
  4. Slaap op een goed matras
  5. Gebruik een app met slaapgeluiden
  6. Vraag uw partner om naar de dokter te gaan en pak de oorzaak aan

Geschreven door Chris Nederhorst


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: