Over het algemeen hebben mensen met Parkinson vaak ook slaapproblemen. Tussen de 70% en 90% van de Parkinson patiënten hebben slaapproblemen. De meest voorkomende slaapproblemen bij mensen met Parkinson zijn: lastig in slaap kunnen vallen, veel wakker worden, slapeloosheid, overdag slaperig zijn en REM- slaapstoornissen. Helaas kunnen de slaapproblemen nog prominenter worden naarmate de ziekte verder vordert. Er zijn voor Parkinsonpatiënten meerdere factoren die een negatieve rol spelen bij slaap. Deze factoren zijn met moeite omdraaien in bed, spierspanning en nachtelijke krampen (wordt verergerd door slapen op staal), rusteloze benen syndroom (RLS), naar de WC gaan, verwardheid, mogelijke angst en nachtmerries en s, morgens (meestal in de vroege ochtend) dystonie. Dystonie is een meestal aanhoudende en onwillekeurige spiersamentrekking die een abnormale stand, met name in de voeten, tot gevolg kan hebben. Al deze factoren spelen een rol bij slapen en kunnen zodoende leiden tot stoornissen in de slaap.
De oorzaken van slaapproblemen bij Parkinson
Slaapproblemen veroorzaakt door Parkinson zijn vaak ingewikkeld en lastig te bestrijden. Aan de ene kant kunnen de Parkinsonverschijnselen de slaap zeker bemoeilijken en anderzijds kunnen de slaapstoornissen ook veroorzaakt worden door de Parkinson medicatie. Daarnaast treden er ook regelmatig combinaties van de verschillende slaapproblemen op door zowel de ziekte als de medicatie.
Goed slapen met Parkinson
Goed slapen is voor iedereen belangrijk maar voor mensen met Parkinson van extra groot belang. De motorische beperkingen zoals: moeite met draaien in bed, in en uit bed komen kunnen met het juiste matras en bed ondervangen worden. Het is belangrijk voor iemand met Parkinson dat er gemakkelijk omgedraaid Slaapproblemen d. Het draaien en bewegen op bed wordt veel lastiger als het matras (te) zacht is. Slaapproblemen komen veel voor bij Parkinsonpatiënten. Zoals eerder aangegeven zijn de oorzaken vaak te zoeken in de medicatie en de motorische problemen. Als iemand door de verstijvingen lastig en moeilijk kan omdraaien of geen geschikte houding kan vinden in bed maakt dit het slapen aanzienlijk lastiger. Daarnaast heeft een Parkinsonpatiënt een andere droomslaap. Bij een gezond persoon worden de spieren tijdens de REM- slaap als het waren “uitgezet” en raakt de persoon volledig verlamd. Bij Parkinsonpatiënten komt deze spierverslapping meestal niet voor. Het gevolg is dat Parkinsonpatiënten vaak in hun dromen gaan schoppen en slaan omdat zij hun dromen uiten.
Minder stijf en rillerig zijn
Goed slapen heeft direct effect op een Parkinsonpatiënt en dat is zichtbaar in het feit dat veel Parkinsonpatiënten na een nacht slapen minder stijf en rillerig zijn. Waardoor dit precies komt is niet duidelijk maar dat Parkinsonpatiënten baat hebben bij een goede nachtrust staat absoluut vast. Het is juist een goede nachtrust die kan zorgen voor meer ontspanning en een verhoogd energielevel overdag. Maar door een gebrek aan een goede nachtrust ontstaat er gedurende de dag een sterke behoefte aan slaap en rust. Dit heeft een bijzonder negatieve invloed op de dagelijkse werkzaamheden en op de algehele mentale Koudschuim Feitelijk heeft een slechte nachtrust een negatief effect op het algehele immuunsysteem. Het meest geschikte matras voor iemand met Parkinson is een matras waar gemakkelijk op om te draaien is. Koudschuim leent zich hier in mijn optiek het beste voor. Het juiste matras bij ParkinsonMensen met Parkinson hebben vaak grote moeite met omdraaien in bed en ontspannen. Het juiste bed kan dit vergemakkelijken en juist helpen om gemakkelijker om te draaien maar ook om beter te kunnen ontspannen. Door de verbeterde nachtrust ontstaat meer ontspanning en ben je beter uitgerust. Juist voor mensen met de ziekte van Parkinson is een goede nachtrust belangrijk omdat leven met Parkinson veel energie kost. Vaak zijn mensen met Parkinson extra vermoeid door de aanhoudende spanning in het lichaam. Deze spanningen kosten extra energie en maken het vinden van een fijne slaaphouding meestal lastiger. Het juiste matras zorgt voor een prettige en ontspannen houding en voor een betere nachtrust.
Onze ervaring met Parkinson
Wij hebben veel ervaring met mensen met Parkinson en andere lichamelijke klachten zoals reuma en artrose. Voor deze aandoeningen kan het juiste matras een enorm verschil maken. Meestal zijn de bedden en matrassen voor Parkinsonpatiënten al snel te zacht. Het omdraaien en bewegen kost meer moeite en kracht op een zacht matras en is daarom niet aan te raden. Ook dienen de zijde van het matras niet (te) zacht te zijn of gemakkelijk in te zakken want dit kost onnodig veel energie bij het overeind komen.
Bedlift (hoog-laag bed) in de bedbodem
Er is een mogelijkheid om een bedlift onder een bestaande bedbodem te plaatsten. Het totale bed kan hiermee naar boven en naar beneden worden gebracht waardoor het in – en uit het bed stappen veel gemakkelijker wordt. Ook voor het opmaken en het schoonmaken van het bed is een bedlift prettig. Als het bed op precies de juiste hoogte wordt gebracht behoefd de partner minder- of zelfs niet mee te helpen met het in en bed stappen. Makkelijker opstaan van bed met ParkinsonDe heuphoogte is een belangrijke indicator welke bed-hoogte het beste voor u werkt. Als de heupen duidelijk hoger zijn dan de knieën bij het op de rand van het bed zitten wordt het veel gemakkelijker opstaan. Als het opstaan alsnog lastig gaat zijn er ook andere oplossing die goed kunnen werken. Zo kunt ook gebruik maken van de sta-op functie of door middel van een papegaai toch zelfstandig opstaan.
Makkelijker omdraaien in bed met Parkinson
De combinatie van stijfheid en de verzwakte spieren maken het omdraaien in bed vaak lastig en moeilijk. Het matras speelt hierbij de grootste rol. Een zacht matras is sterk af te raden voor Parkinsonpatiënten aangezien dit het omdraaien en bewegen op bed moeilijker maakt. Als het stevige matras alsnog niet genoeg is om het omdraaien in bed makkelijker te maken kunt u ook gebruik maken van accessoires zoals een draaibuddy, een papegaai en of gladdere hoeslakens. Wat is het juiste matras bij Parkinson?Al meer dan 23 jaar maken wij matrassen voor mensen met fysieke klachten. Voor veel lichamelijke klachten werkt het drukverlagende traagschuim uitstekend. Bij Parkinson is onze ervaring minder goed als het om traagschuim gaat en werkt koudschuim veel beter. Het is van belang dat het koudschuimmatras relatief stevig is maar dat het niet de stijfheid bevorderd. Echt een hard matras is namelijk ook weer niet de bedoeling. Welke stevigheid het beste werkt is sterk afhankelijk van de lengte en het gewicht in combinatie met de persoonlijke voorkeur. De maat van het bed speelt ook een rol namelijk hoe meer ruimte hoe gemakkelijker er omgedraaid kan worden in het bed zonder het risico te lopen om uit het bed te vallen.
Geschreven door Chris Nederhorst