Een echt goed matras biedt de juiste ondersteuning en zorgt voor een goede nachtrust, terwijl een slecht matras dit niet biedt en dit heeft weer negatieve effecten op de slaapkwaliteit en gezondheid. Er zijn grote verschillen tussen een goed matras en een slecht matras. Wat zijn de belangrijkste verschillen en waar kan je op letten? Hier zijn enkele kenmerken die een goed matras onderscheiden van een slecht matras:
Veerkracht en progressieve tegendruk
Het belangrijkste verschil tussen een goed matras en een slecht matras is progressieve tegendruk. Een goed matras biedt progressieve tegendruk en een slecht matras niet. Wat betekent dit precies? Progressieve druk betekent een opbouwende tegendruk. In de praktijk betekent dit dat hoe meer je het matras indrukt hoe meer de tegendruk wordt. Dit uit zich in veel meer comfort en ook een betere ondersteuning. De correcte opbouw om een echt goed matras te creëren dat veel progressieve tegendruk biedt is van de bovenkant zacht en hoe meer het matras ingedrukt wordt hoe meer stevigheid je tegenkomt. Hierdoor zorgt het voor een gelijkmatige ondersteuning waardoor je rug, heupen en schouders goed uitgelijnd zijn.
Het textiel en andere gebruikte materialen
De tijk (het textiel dat om het matras heen zit) is een belangrijk onderdeel van een matras. De tijk zorgt voor de vochtopname en vochtverdamping. Het beste kies je voor een 100% natuurlijke matrastijk. Een synthetische matrastijk zorgt door het gebruik voor statische lading waardoor het als een magneet stof aantrekt. Daarnaast zorgt de statische lading ook voor een verhoogde spierspanning en dat is precies wat je niet wilt. Het is namelijk noodzakelijk om te ontspannen om in slaap te vallen. Let er ook op dat de tijk wasbaar is op tenminste 60 graden omdat de h Tencel ijt pas bij temperaturen boven de 60 graden gedood wordt. Het beste is een 100% natuurlijke matrastijk van Tencel (Tencel is gemaakt van voornamelijk houtvezels).
De verlijming
Er is een groot verschil tussen de mogelijke lijmstoffen die in matrassen gebruikt kunnen worden. Je kan schuimen en andere materialen verlijmen met lijm op waterbasis of met synthetische lijm. Het grote voordeel van synthetische lijm is dat het vrijwel direct droog is en dat er dan verder gewerkt kan worden aan het assembleren. Dit scheelt veel tijd. Het grote nadeel is dat er in synthetische lijmstoffen vrijwel altijd formaldehyde gebruikt wordt en dat is een giftige stof die zelfs in verband wordt gebracht met kanker. Bron: https://waarzitwatin.nl/stoffen/formaldehyde.
Formaldehyde heeft een sterke geur waardoor het vrij gemakkelijk te herkennen is. Waterbasislijm is het beste voor het milieu en droogt ook prima, echter is de droogtijd 12 uur. Hierdoor kiezen de meeste leveranciers toch voor synthetische lijmstoffen met het argument om dan het matras maar even te luchten. Waterbasis lijm heeft geen geur en hoeft dan ook niet gelucht worden voor het gebruik.
Ongezonde stoffen
Overal om ons heen worden schadelijke stoffen gebruikt en dat is in matrassen helaas niet anders. In matrassen worden helaas vaak benzeen, fenolen en formaldehyde verwerkt. Vaak worden er zelfs nog andere chemische stoffen toegevoegd zoals bijvoorbeeld brandvertragers of anti bedbug, anti-mug of anti-huisstofmijt middelen. Al deze stoffen zijn ongezond en zeker niet aan te raden in een matras of hoofdkussen. Ook worden matrassen vaak uit verre landen in zeecontainers vervoerd. Tijdens het vervoeren van de matrassen kunnen er ook giftige stoffen in matrassen terecht komen omdat de containers met pesticide behandeld worden zodat er geen ongedierte mee kan komen. Een matras zou volledig vrij moeten zijn van ongezonde stoffen omdat dit belastend is en je je matras één derde van de tijd gebruikt (gemiddeld 8 uur per dag) en je het warm en vochtig maakt waardoor deze stoffen vrijkomen.
Een echt goed matras
Een echt goed matras slaapt heerlijk, biedt progressieve tegendruk en veel comfort. Daarnaast is een goed matras is vrij van giftige stoffen en heeft ook geen toegevoegde chemische middelen zoals brandvertragers, pesticiden, etc. Ook heeft een goed matras een 100% natuurlijke matrastijk die wasbaar is op tenminste 60 graden. Ook ruikt een goed matras niet chemisch en hoeft een goed matras niet eerst te luchten maar is deze direct te beslapen. In een echt goed matras zit geen formaldehyde en is dus met waterbasis lijm verlijmt.
Als laatste heeft een goed matras een lange levensduur en behoudt zijn ondersteunende eigenschappen gedurende langere tijd. Het is vervaardigd van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen slijtage. Een slecht matras zal na verloop van tijd vervormen, doorzakken en kuilen vormen, waardoor het minder effectief wordt in het bieden van ondersteuning en een goede nachtrust. Er is dus veel te winnen om voor een kwalitatief echt goed matras te kiezen. Je zult niet alleen langer met het matras kunnen doen maar ervaart ook elke nacht meer comfort en een betere ergonomie.
Geschreven door Chris Nederhorst