Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Toppers tegen rugklachten

Wat is een matras-topper precies? Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een dun matrasje dat je op een bestaand matras legt. Hiermee wordt het comfort verhoogd en de middennaad tussen de matrassen weggewerkt. Ook kan een ouder matras weer een tijde mee omdat er meer steun en comfort ontstaat en helpen toppers tegen rugklachten.

Wat is de beste topper tegen rugklachten?

Meestal werkt traagschuim erg goed tegen rugklachten omdat dit een mal maakt van de unieke lichaamsvorm. Hierdoor ontstaat er minder druk op de wervelkolom en wordt deze netjes uitgelijnd. Maar ook een veerkrachtig koudschuim kan rugklachten doen verminderen of zelfs laten verdwijnen De beste matrastoppers bieden extra veerkracht waardoor er meer ondersteuning ontstaat en de kans op rugklachten hierdoor afneemt. Om een topper tot zijn recht te doen komen dient deze minimaal 6 cm dik te zijn.

Waarom een matrastopper?

Wat is het nut van een matras topper precies? De functie van een topper is het comfort van het matras verbeteren en de midden naad doen verdwijnen. Een topper biedt extra ondersteuning en zachtheid, waardoor je fijner en beter zal liggen. Een topmatras kan ook zeker helpen om de levensduur van het matras te verlengen, omdat het beschermt tegen slijtage, vuil en vocht.

Wat is levensduur van een matras topper?

De levensduur van een matras topper is sterk afhankelijk van de kwaliteit. Ion de regel si de levensduur relatief kort omdat toppers meestal vrij dun zijn. De gemiddelde levensduur van een matrastopper 5 jaar. Als je de topper regelmatig (minimaal 4 keer per jaar) keert en omkeert zal dit de levensduur aanzienlijk verlengen. Vervang je topper als deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.

Welke is de beste topper voor een buikslaper?

Als je op je buik slaapt heb je een stevige ondergrond nodig anders komt er te veel spanning op je onderrug en nek. Als je slaaphouding veel op de buik is heb je dus een extra stevige topper nodig. Een stevige topper biedt extra ondersteuning waardoor je rug niet in een holle positie komt te liggen. De matrastopper mag echter ook weer niet te hard zijn, want dit zal resulteren in extra drukpunten. Daarnaast mag de topper ook nooit harder zijn dan de ondergrond maar wel zachter.

topper regular traagschuim

Is er een verschil tussen oplegmatrassen topdekmatrassen en toppers?

Dit zijn verschillende benamingen voor hetzelfde product. De één die noemt het een oplegmatras en de ander een topper.

Topper met zones

Toppers zouden feitelijk ook zones (schouder, lende en heup zones) moeten hebben om de ergonomie het beste tot zijn recht te kunnen laten komen. Meestal hebben toppers geen zones wat natuurlijk jammer is omdat je hierdoor een minder goede houding zal krijgen op het bed. Zeker als iemand brede schouders of heupen heeft is het wenselijk dat er een schouder-zone in de topper verwerkt zit. Hierdoor krijgt de schouder of heup meer ruimte en komt er minder druk op.

De beste dikte voor een matrastopper

Hoe dikker het oplegmatras hoe meer comfort en steun eruit gehaald kan worden. De gemiddelde dikte is 6 centimeter in het totaal maar dat is inclusief watttering. Dit is een belangrijk punt want er wordt op dit moment (2024) veel mee gerommeld door leveranciers. Ik zie regelmatig toppers die bijvoorbeeld 6 cm dik zijn maar die enorm veel hollofill gebruiken als wattering van de tijk. Ik heb nu toppers gezien die 67 cm dik waren maar die maar 2 cm schuim in de topper verwerkt hebben. Het hollofill zal pletten met de tijd en de 2 cm schuim doet vrijwel niets. Het beste kies je voor een dikte van 8 cm met minimaal 6 cm schuim. Of het nu om koudschuim, traagschuim, latex of Talalay latex gaat

Hoe blijft een matras topper het beste liggen

Als je voor een dikke topper kiest blijft deze aowieso goed liggen op het matras. U kunt de topper ook “vast “ leggen door middel van een katoenen onderdeken of molton met een diepe instopstrook en elastiek. Hierdoor blijft de topper ook perfect op zijn plek liggen. Je kunt ook kiezen voor een anti-slip laag aan de onderzijde van de topper waardoor deze ook niet meer zal verschuiven.

Split topper

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde split top topper. Een split topper wil zeggen dat de topper in het midden een naad heeft waardoor de topper op een verstelbaar bed gebruikt kan worden. De naad loopt dan tot halverwege het bed. Er zijn ook dubbele slipt toppers verkrijgbaar. Een dubbele split topper heeft een naad van het voeteneinde tot bijna het midden van de topper en ook van uit het hoofdeinde van de topper tot bijna het midden. Alleen in het midden is de topper met een strookje van ongeveer 40 cm aan elkaar verbonden.

Latex "> Koudschuim ock-heading" id="h-matras-topper-van-latex-koudschuim-of-traagschuim">Matras topper van Latex, Koudschuim of traagschuim?

Welk materiaal het beste voor een matrastopper? Latex rubber, traagschuim of koudschuim. Dit is afhankelijk van waar u de topper voor nodig heeft. Heeft u bijvoorbeeld last van afknellingen of slapen ledematen dan zal een traagschuim topper hiervoor zeer waarschijnlijk het beste werken. Heeft u het snel koud dan is een Latex rubber zeer waarschijnlijk de beste keuze want Latex ventileert niet bijzonder goed en is daardoor relatief warm. Als je behoefde hebt aan meer steun en of als je rugklachten hebt is een koudschuim topmatras de beste keuze. Koudschuim biedt veel veerkracht en dus steun.

Traagschuim f-juist-koud">Snel warm of juist koud?

Welke topper kun je het beste kiezen als je het snel warm hebt? Koudschuim werkt het beste als je het snel warm hebt of veel transpireert. Koudschuim heeft een openen celstructuur waardoorhet goed kan ventileren en dus koeler blijft. Traagschuim of latex werkt juist goed als je het snel koud hebt en dus graag warmer wilt hebben in bed.

Wat is beste dikte voor een matrastopper?

De minimale dikte voor een topper is 6 cm. Het beste kies je voor een topper van 8 a 10 cm dikte. Dit is dan inclusief het textiel (de tijk). Kijk altijd of de tijk (het textiel) afritsbaar is van de topper. Pas dan k Topper oordelen of er wel genoeg schuim in de topper zit. Er wordt namelijk veel gerommeld met de vulling van de tijk. Als deze extreem dik gevuld is kan het zo maar zijn dat de tijk hierdoor 2,5 cm dik wordt. Als je dit keer twee doet (bovenzijde en onderzijde) dan is de tijk al 5 cm dik! Het beste is het als de tijk circa 1 cm dik is aan beide zijde en er tenminste 6 cm schuim verwerkt is. De Topper is dan 8 cm dik in het totaal. Dit zou bij ons (RHF) de topper De Luxe zijn.

Kan je je eigen matras harder of zachter maken met een matrastopper?

Kan je je eigen matras harder of zachter maken met een topper. Ja dat kan echter zal het niet goed werken als het matras zacht is en je wilt door middel van een stevige topper het geheel harder laten aanvoelen. Het dikte matras dat onder de topper ligt zal alsnog wegzakken en de stevigheid wordt niet gerealiseerd. Een topper werkt wel perfect om je huidige matras zachter te maken maar dus niet om hem harder te maken.

Kan een topper ook gebruikt worden in een camper, caravan of boot?

Zeker kan dit. Het beste werkt koudschuim voor relatief vochtige ruimtes omdat dit goed ventileert. Daarnaast biedt koudschuim veel veerkracht en is de ruimte vaak beperkt in een caravan of camper. Door de beperkte ruimte kan een dun oplegmatras toch al snel een positief verschil maken.

Kan je ook alleen op een topper slapen zonder matras?

Een topper dient altijd gebruikt te worden op een bestaand matras. Een topper is te dun om zonder matras eronder te gebruiken waardoor je er “doorheen” zal liggen en de ondersteuning zodoende onvoldoende zal zijn.

Kan een matrastopper op elk type matras gebruikt worden?

Ja, een matrastopper kun je op elk type matras gebruiken maar werkt niet om een matras met kuilvormig langer te kunnen gebruiken. Met andere woorden als je matras niet meer goed ligt is het géén goed idee er dan maar een topper op te leggen. De topper zal meegaan met de kuil die het matras vormt en er zal geen ergonomische verbetering komen. Is het matras niet meer goed, dan moet je deze gewoon vervangen.

Boxsprings Toppers tegen rugklachten kunnen in veel stijlen worden gekozen
Boxspring Rubens

Comfortabel in-uit bed stappen en opmaak gemak

Omdat je door middel van een matrastopper het bed verhoogd heeft dit een positief effect op de in- en uitstaphoogte. Een echt goede topper is minimaal 8 cm dik waardoor je het een bed aanzienlijk verhoogt. Door deze extra hoogte komen de heupen al snel boven de kniehoogte uit als men op de rand van het bed zit. Als de knieën duidelijk lager zijn dan de heupen wordt het in- en uit bed stappen veel gemakkelijker. Maar ook het opmaken van het bed wordt een stuk eenvoudiger met een matrastopper. Het beste doe je eerst een hoeslaken om het matras en maak je daarna de topper apart op met een topperhoeslaken. Als je voor een topperhoeslaken kiest en deze alleen om de topper heen doet zal dit het opmaken veel makkelijker maken.

Topper van paardenhaar

Topmatrassen met paardenhaar vulling zullen snel vormen en moeten wekelijks opgeschud en gemasseerd worden. En zelfs als je het onderhoud regelmatig doet zullen paardenhaartoppers sneller hard en minder veerkrachtig worden.

In welke afmetingen worden matrastoppers gemaakt?

Toppers zijn bij ons leverbaar in elke gewenste maat. Meestal is het wel handiger om twee losse toppers op een tweepersoonsbed te gebruiken omdat je met twee losse toppers de tijken in je eigen wasmachine kunt wassen en eventueel ook een topper mee kan nemen als je ergens gaat logeren. Als je het belangrijk vindt dat je geen naad voelt tussen de matrassen is het uiteraard wel nodig dat je kiest voor één geheel grote topper over de twee matrassen.

Topper die vrij zijn van chemische stoffen

In matrassen en toppers worden veel chemische middelen verwerkt die veelal ongezond zijn. Vaak worden deze middelen als pré gebracht zoals antihuisstofmijt of anti bedbug maar dit zijn belastende stoffen die in onze optiek niet thuishoren in matrassen of matrastoppers. Maar ook brandvertragers zijn zeer ongezonde stoffen die wij in onze toppers absoluut niet willen verwerken. Brandvertragers zijn meestal te herkennen aan een nare penetrante geur waarbij de leverancier je adviseert het product een paar dagen te laten luchten. Onze toppers zijn vrij van brandvertragers en kunnen direct gebruikt worden en hoeven dus niet eerst gelucht te worden

Wat zijn de voor- en nadelen van een matrastopper?

Een matrastopper heeft meerdere voordelen maar ook nadelen. De voordelen zijn dat je meer comfort creëert met een topper dan zonder een topper. Ook zorgt een topper voor een langere levensduur van het matras dat er onder ligt. Een al wat ouder matras kan je met een topper nieuw leven in blazen waardoor je nog een paar jaar langer met je matras kunt doen. Toppers tegen rugklachten kunnen helpen klachten te voorkomen maar ook helpen erghonoimiscg meer ondersteuning te bieden en zo aanwezige klachten verminderen. Een nadeel van een topper kan zijn dat het vrij rommelig op het bed ligt. Dit is meestal het geval met dunnere toppers. Daarnaast kan het ook wat lastiger zijn om de topper op te maken. Het beste kies je voor aparte topper hoeslaken die veel dunnere instopstrook heeft en daardoor beter op het matras blijft liggen.

Hoe onderhoud je een matrastopper en hoe lang gaat deze mee?

Net zoals het matras moet je ook een topper regelmatig (minimaal 4 keer per jaar) keren en omkeren. Hoe meer je je topper omkeert en keert hoe langer deze zal meegaan. De levensduur van een goede topper is circa 5 jaar.


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: