Informatie over matrastoppers en oplegmatrassen
Ook wel dekmatras, opdekmatras, topdekmatras, oplegmatras, matrastopper of gewoon kortweg een matras topper genoemd. Allemaal verschillende benamingen maar het gaat om hetzelfde product. Bekijk hier onze matrastoppers. Wat is een matrastopper en waarom zou je een matrastopper kopen?
Wat is een matrastopper?
Een matrastopper is een dun “matrasje” die je boven op je huidige matras legt. Maar waarom zou je dat doen? Er zijn meerdere redenen om een topper te gaan gebruiken. Meestal wordt een topper gekocht omdat het huidige matras niet meer voldoet of volledig naar wens is. Een matrastopper wordt meestal gebruikt om het huidige matras zachter of juist iets steviger te maken. Soms worden matrastoppers aangeschaft om kuilvorming op te vangen maar dat is een bijzonder slecht idee. Hierover later meer.
Waarom zou u oplegmatras kopen?
Waarom zou je een oplegmatras willen aanschaffen? Oplegmatrassen hebben voordelen maar ook nadelen. Hieronder vindt u de voordelen en de nadelen van matrastoppers:
- Een oplegmatras werkt goed om een ouder matras harder of zachter te maken.
- Een oplegmatras verhoogt het comfort van het oude matras.
- Een oplegmatras werkt ideaal om naadvorming tussen twee losse matras weg te werken. Door één groot oplegmatras op twee losse 1 persoons matrassen te leggen, wordt de naad tussen de twee matrassen volledig weggewerkt.
- Door een matrastopper te gebruiken verlengt u de levensduur van uw matras.
- Als u uw hoeslaken alleen over uw topper trekt wordt het opmaken veel gemakkelijker en lichter.
Koop géén matrastopper als u:
- Als uw huidige matras kuilvormig heeft kunt u dit niet met een matrastopper oplossen. Het oplegmatras zal meegaan met de kuil en blijf je dus voelen. Als uw matras kuilt is het de hoogste tijd uw matras te vernieuwen.
- Is uw matras op andere punten achteruitgegaan dan is het meestal het beste om in een nieuw matras te investeren.
Kwaliteit verschillen tussen matrastoppers.
Net zoals bij matrassen zijn de kwaliteitsverschillen tussen matrastoppers bijzonder groot. U kunt al een matrastopper voor nog geen €100,- kopen maar ze zijn ook verkrijgbaar van €1000,-. Wat is nou een echt goede matras topper en waar herken je een mindere matrastopper aan.
Een matrastopper bestaat uit een matrastijk en de schuim-vulling. Hoe beter de matrastijk hoe meer comfort de topper u zal bieden. Het beste is een “natuurlijke” matrastijk zo Polyether thfoam.com/begrippenlijst/koudschuim/" title="Uitleg over Koudschuim "> Koudschuim en beter geen polyester. Vaak wordt de tijk extra dik gewatteerd Latex r er minder latex, Koudschuim of Polyether schuim gebruikt hoeft te worden. De tijk wordt echter al snel geplet en de wattering biedt geen enkele veerkracht.
Voor de kern van een matrastopper geldt hetzelfde. U kunt kiezen uit Polyether schuim (het goedkoopste schuim met weinig verkracht), Latex (natuurrubber echter bijzonder warm) of koudschuim wat in de regel het meeste comfort en veerkracht biedt.
Wat is de beste matrastopper?
Er bestaat niet zoiets als de beste matrastopper net zoals er geen beste paar schoenen, beste leesbril of beste matras bestaat. Wel zijn er echt duidelijk minder goede oplegmatrassen en echte kwalitatieve toppers! Waar kunt u op letten om een goede matrastopper te kopen?
Het eerste is het schuim wat in de topper zit. Het koelste en beste is een koudschuim matrastopper echter is dat ook meestal het duurste. Als u voor koudschuim kiest let dan ook op de HR-waarde. Deze dient minimaal een HR 45 of hoger te zijn. De dikte speelt ook een grote rol. Tencel minimaal 6 cm schuim nodig wilt u echt effect hebben van uw matrastopper. Om de schuim-kern komt de matrastijk en die is, als deze gewatteerd, minimaal 2 cm dik. Let ook op de matrastopper tijk (het textiel dat om de topper heen zit) dat deze goed vocht op neemt en snel en gemakkelijk weer afstaat. Daarnaast moet de tijk wasbaar zijn op tenminste 60 graden. Het beste kiest u voor Tencel en niet voor polyester.
Geschreven door Chris Nederhorst