Bechterew wordt ook wel “Morbus Bechterew” genoemd en is een erfelijke reumatische aandoening die met name mannen treft. Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten die zich in de wervelkolom-heiligbeen-bekken voordoet. Door de ontsteking verharden de gewrichten zich en verkalken de tussenwervelschijven. Hierdoor neemt de Bechterewpatiënt de typische voorovergebogen houding aan. Ontdek onze tips voor matras ziekte van Bechterew.
De pijnen die Bechterew patiënten ondervinden zitten in de gewrichten, pijn in heup of bekken en de onderrug. Ook komt ochtendstijfheid veel voor bij de ziekte van Bechterew. De naam “Bechterew” komt van de Russische neuroloog Vladimir Bechterew, die deze aandoening in 1892 ontdekte.
Hoe uit de ziekte van Bechterew zich?
Bechterew en rugpijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het begint meestal met lage rugpijn en ochtendstijfheid en de eerste klachten doen zich meestal voor tussen 20 en 40 jaar. Naarmate de ziekte doorzet tast de ontsteking de volledige rug aan en verstijft wervelkolom. Hierdoor ondervindt de patiënt zware rugpijn, vooral in rustpositie en ’s nachts. Andere symptomen en klachten van Bechterew:
- Reuma
- Heupklachten
- Aandoeningen van het darmstelsel
- Ontstekingen van de urinewegen
- Ontsteking van de gewrichten (handen, knieën en voeten)
- Oogontstekingen
- Huidziektes (zoals psoriasis)
Waardoor ontstaat de ziekte van Bechterew?
Waardoor de ziekte van Bechterew on staat is tot op heden niet bekend, maar dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen staat vast.
Erfelijke factoren bij de ziekte van Bechterew
Iemand die een Bechterewpatiënt in de familie heeft, maakt 50 procent meer kans om deze aandoening zelf ook te ontwikkelen. Meestal komt de ziekte binnen eenzelfde familie bij verschillende personen voor.
Wat kunt u doen tegen pijn van de ziekte van Bechterew?
Er zijn oefeningen die de klachten kunnen verminderen maar het belangrijkste is bewegen. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen… dat is het allerbelangrijkste advies. Een regelmatig bewegingspatroon vertraagt het verstijvings- en vergroeiingsproces. Door te bewegen zorgt u voor een sterker uithoudingsvermogen en meer spierkracht. Daarnaast zorgt beweging ook voor verhoogde immuniteit tegen ziektes. Wanneer de patiënt echter onvoldoende beweegt, zullen zowel de pijn als de stijfheid fors toenemen. Bewegen is daarom essentieel voor elke Bechterewpatiënt, ongeacht de fase waarin de ziekte zich bevindt.
Een goed matras bij ziekte van Bechterew
Een goed matras kan voor veel verlichting zorgen en het moment dat een Bechterewpatiënt de meeste pijn ondervindt, namelijk in bed, zorgen voor minder pijn. Een goed matras ondersteunt de wervelzuil in zijn kromming, zodat ook een Bechterewpatiënten goed kan ontspannen en daardoor goed kan slapen. Op een goed matras ligt de Bechterew-patiënt meer ontspannen waardoor hij of zij ’s ochtends met minder pijn en beter uitgerust aan de dag begint.
Geschreven door Chris Nederhorst
Nog geen reacties!