Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Last van koude voeten in bed

Koude voeten in bed

Heeft u dat ook wel eens, moeilijk inslapen door koude voeten? Juist als u wilt gaan slapen merk u dat uw voeten ijskoud zijn. Door het hebben van koude voeten is de kans groot dat u het helemaal koud krijgt. Het is echter normaal om koude voeten te hebben en het kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zullen we alle mogelijke oorzaken van koude voeten doornemen. Daarnaast nemen we de mogelijkheden door wat u kunt doen tegen koude voeten én hoe u warme voeten kunt krijgen.

Waardoor is het inslapen moeilijk met koude voeten?

Om in te slapen moet het lichaam een bepaalde temperatuur hebben en zakt de lichaamstemperatuur ietsje. De juiste temperatuur in bed is één van de meest onderschatte onderdelen van het hebben van een goede nachtrust. Iedereen heeft wel eens koude voeten en het is dus niet vreemd. Het gevolg van koude voeten bij het naar bed gaan is dat het een stuk lastiger wordt om te kunt inslapen. Hetzelfde geldt overigens voor koude knieën en een koude onderrug maar dat even terzijde. Als je koude voeten hebt is het inslapen lastiger omdat lichaamstemperatuur moet kunnen veranderen om in slaap te kunnen vallen. Bij het inslaap vallen worden de voeten en handen warmer en wordt de rest van lichaam juist koeler. Meestal ontstaan koude voeten doordat het warmteverdelingsproces niet goed verloopt en het lichaam in een ‘wakkere stand’ blijft waardoor je dus niet gemakkelijk in slaap valt.

Heeft u koude zweetvoeten in bed?

Zweet koelt af en als u zweetvoeten heeft kan dit voor koude voeten zorgen. Het eerste wat bij je opkomt als je aan zweetvoeten denkt is dat de voeten warm zijn echter hoeft dit niet het geval te zijn en kan het vocht juist de warmte uit uw voeten halen waardoor ze koud aanvoelen. Het kan dus ook zo zijn dat u zweetvoeten heeft en uw voeten toch koud zijn.

Wat kunnen nog meer de oorzaken zijn van koude voeten?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van het hebben van koude voeten. De oorzaken van koude voeten kunnen namelijk zowel extern als lichamelijk zijn en hieronder nemen we ze met u door.

Ongezonde leefstijl en slechte bloedcirculatie

Een ongezonde leefstijl creëert meestal ook een minder goede doorbloeding. Bijvoorbeeld weinig lichaamsbeweging, zoals het hebben van een zittend beroep, zorgt voor een achteruitgang van de bloedsomloop. Maar ook vaak vet eten en ongezonde voeding draagt zeker niet bij aan betere doorbloeding. Zo kan ongezond eten zorgen voor een hoger cholesterolgehalte waardoor er plaques aan de binnenkant van je bloedvaten ontstaan. De plaques zorgt ervoor dat de doorbloeding minder goed verloopt met name naar de uiteinden van het lichaam met als gevolg koude voeten.

Slechte bloedsomloop

De handen en de voeten zijn het verst weg van het hart en daardoor gevoeliger voor kou. Als de bloedsomloop minder goed is zal er minder bloed naar deze lichaamsdelen stromen waardoor deze automatisch kouder worden. Als je doorbloeding slecht is kan je heel snel last hebben van koude voeten of handen terwijl het dan helemaal niet koud hoeft te zijn. Bij een slechte bloedsomloop zullen met name die delen van het lichaam kouder worden die aan het uiteinde van het lichaam zitten.

Koude voeten in bed in de winter

Winterse temperaturen

Als het koud is komen koude voeten veel meer voor dan in de zomer als het warm is. Als je in een koude omgeving verblijft vernauwen de bloedvaten in je handen en voeten zich waardoor er minder bloed naar deze lichaamsdelen stroomt. Dit is een volkomen normale reactie want hierdoor verliest je lichaam minder warmte. Het lichaam zorgt er op deze manier voor dat de bloedstroom (warmte) in de vitale organen behouden blijft. De handen en voeten zijn het meeste verwijderd van de vitale organen waardoor die het maar even met minder warmte doen.

Stress en angsten

Het kan ook goed dat je koude voeten hebt omdat je stress of angsten hebt. Bij stress stroomt er meer adrenaline door je bloedbaan waardoor het lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. Maar adrenaline zorgt er ook voor dat je bloedvaten in handen en voeten vernauwen. Hierdoor neemt de bloedstroom naar deze gebieden met als gevolg dat deze kouder worden en lastig op te warmen zijn. Als je vaak last hebt van koude voeten in bed kunt u zichzelf de vraag stellen of ergens stress over hebt. Het kan zeker geen kwaad om ontspanningsoefeningen te doen om stress te verminderen en zo van je koude voeten af te komen.

Vrouwen en mannen en het hebben van koude voeten

Er is een verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om het hebben van koude voeten. Vrouwen hebben duidelijk vaker last van koude voeten dan dat mannen dat hebben. Dit komt doordat vrouwen meer vet- en juist weer minder spiermassa hebben. Spiermassa produceert warmte, hierdoor hebben mannen veel minder last van koude. Mensen met weinig vet en een laag BMI hebben veel meer kans op koude voeten dan mensen die een juiste BMI hebben. De vetlagen van vrouwen is veel gelijkmatiger verdeelt over het lichaam dan bij mannen. Mannen hebben een dikkere huid en meer spiermassa. Doordat vrouwen kunnen bevallen wordt hun temperatuur beter bewaakt en wordt ervoor gezorgd dat de vitale delen altijd goed warm blijven ten koste van de handen en de voeten.

Medische problemen die zorgen voor koude ledematen

Er zijn verschillende medische problemen die ook kunnen zorgen voor koude ledematen. Als u merkt dat u uw voeten ook overdag niet goed warm kunt krijgen, neem dan contact op met uw huisarts. Hieronder nemen we de verschillende medische aandoeningen met u door die tot koude voeten kunnen leiden

  • Koude ledematen door bloedarmoede
  • Koude ledematen door diabetes
  • Mogelijke koude voeten door een schildklieraandoeningen
  • Koude ledematen door het Fenomeen van Raynaud
  • Koude voeten door zenuwbeschadiging ( neuropathie)

Wat kan je doen tegen koude voeten?

Er zijn meerde oplossing tegen het hebben van koude voeten. U kunt dit oplossen of voorkomen door;

  • Neem een warme kruik mee naar bed en leg die bij uw voeten.
  • Zorg overdag voor meer beweging
  • Doe warme wintersokken aan in bed
  • Doe uw voeten voor het slapen gaan 5 minuten in een warm waterbadje
  • Zorg voor een goed warm dekbed en leg een extra dekentje over uw voeten heen.
  • Verwarm uw bed voor dmv een elektrische deken
  • Laat uw voeten masseren voor het slapen gaan.

Om koude voeten snel warm te krijgen

Als je beweegt gaat uw bloed sneller stromen waardoor je het snel warm krijgt. Doe deze oefening als je koude voeten hebt; Doe je schoenen uit en ga op blotevoeten staan. Ga nu op uw tenen staan en zak langzaam met uw hele voet naar de grond en ga hierna vervolgens op uw hiel leunen. Doe dit 5 minuten achter elkaar en uw voeten zullen weer heerlijk warm aanvoelen. Het kan ook werken om met uw enkels rondjes te draaien. Dit kunt u zowel zittend als liggend doen. Het beste doet u het draaien van uw enkels ongeveer 35 keer. Ook dit zal u helpen om snel warme voeten te krijgen.

Grappig om te weten met betrekking tot koude voeten en slapen

Slaap met een slaapmuts, dit voorkomt koude voeten. Onze voorouders waren lang zo gek nog niet door te slapen met een slaapmuts want het werkt echt. We verliezen veel warmte
via het hoofd en de ademhaling. En in bed is dit helemaal het geval want het hoofd ligt niet onder het dekbed en blijft dus blootgesteld aan de koude lucht. Het was vroeger natuurlijk nog veel kouder in de slaapkamer waardoor een slaapmuts echt wel nodig was. Het hoofd verliest veel warme als deze als enige onderdeel van het lichaam niet warm gehouden wordt. Om dit warmteverlies te beperken en de ‘kern’ van het lichaam te beschermen zal de bloedcirculatie naar de uiteinden van het lichaam (de voeten en handen) beperken waardoor je koude voeten krijgt. Als je met een slaapmuts gaat slapen zal dit het warmteverlies beperken en kan je niet makkelijk koude voeten krijgen. Wie een muts opzet, beperkt dat warmteverlies in bed aanzienlijk, en zal niet makkelijk koude voeten krijgen. Het ziet er natuurlijk gek en raar uit maar het werkt echt en is het proberen waard.

Conclusie over het hebben van koude voeten bij het slapen.

Als u af en toe last heeft van koude voeten bij het slapen gaan hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn meerde oplossing om snel warme voeten te krijgen en het te verhelpen. Dikke sokken en een warme kruik zijn oplossing die meestal goed werken. Er zijn zoals in dit artikel besproken ook meerdere oefeningen die u kunt doen om snel warme voeten te krijgen. Krijgt u uw voeten niet warm en heeft u het gevoel dat er een onderliggend probleem speelt, ga dan naar uw arts.


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: