Koudschuim matrassen
Koudschuim is een geweldig materiaal om matrassen van te maken.
De voordelen van koudschuim zijn: bijzonder goede ventilatie door de open celstructuur, een zeer hoge veerkracht, lange levensduur en van nature volledig anti-allergeen. Kortom, koudschuim is werkelijk ideaal materiaal voor matrassen. Lees verder voor meer koudschuim matrassen informatie.
Koudschuim heeft een open celstructuur
De open celstructuur van koudschuim maakt een goede ventilatie mogelijk en hierdoor is ook de kans op kuilvorming minimaal. Bij een goede ventilatie kan het transpiratievocht snel worden opgenomen en goed verdampen. Een goede ventilatie is voor een matras van groot belang omdat dit veroudering tegen gaat en bacterie -en schimmelgroei beperkt. Daarnaast zorgt de open celstructuur er ook voor dat het niet (te) warm wordt in bed.
Koudschuim en kuilvorming
Kuilvorming komt bijna niet voor bij de betere koudschuim matrassen. De kwaliteitsverschillen van koudschuim zijn wel bijzonder groot. Door deze grote verschillen wordt er ook koudschuim aangeboden waar zeker kuilvorming in zal komen. Als de kwaliteit van het gebruikte koudschuim wel echt goed is dan is er zelfs na 10 jaar gebruik nog geen sprake van kuilvorming. Wel zal het koudschuim met de tijd iets in veerkracht verliezen (het wordt iets zachter met de jaren) maar een kuil zal er niet in komen. De kwaliteitsverschillen zijn bijzonder moeilijk te zien en kunnen eigenlijk alleen aan het licht komen door druktesten.
Koudschuim kwaliteitsverschillen
De laatste jaren komt er veel koudschuim van kwalitatief mindere kwaliteit uit China, Polen maar ook uit Duitsland. De kwaliteitsverschillen van koudschuim uiten zich in minder goede veerkracht (ondersteuning), minder comfort en in aanzienlijke prijsverschillen. Er worden momenteel koudschuim matrassen verkocht waarvan het koudschuim eigenlijk versnipperd had moeten worden. Dit is zulke slechte kwaliteit dat het eigenlijk jammer is dat dit nog steeds koudschuim heet. Koudschuim, vooral het schuim dat uit China komt, is niet alleen kwalitatief gewoon slecht maar het is ook nog eens dubieus wat er in het schuim zit. In China wordt geen controle uitgevoerd op grondstoffen die schuimproducenten in koudschuim gebruiken. Maar op dit moment komt er ook uit Duitsland koudschuim dat bijzonder slecht is. Waarschijnlijk heeft dit met de crisis te maken. Want elke euro extra winst is nu immers meegenomen.
Uiteraard is dit koudschuim prijstechnisch bijzonder aantrekkelijk en worden deze bijna altijd onder de marktwaarde aangeboden en verkocht. Het is namelijk juist de kwaliteit die extra comfort biedt en voor een langere levensduur zorgt.
Waar herken je een mindere kwaliteit koudschuim aan?
Het slechte koudschuim dat nu verkocht wordt heeft bijna nooit een CertiPur label en is te herkennen aan onregelmatige grote luchtbellen (cellen). Voor een leek is het echt heel lastig om dit goed te kunnen beoordelen. Meestal is dit schuim vrij stug en mist het veerkracht. Een groot probleem is het kunnen herkennen van een slecht koudschuim. Het ontdekken van onevenredige tegendruk of verminderde veerkracht bijvoorbeeld zijn eigenschappen waaraan men de kwaliteitskenmerken kan toetsen. Deze kwaliteitsverschillen van koudschuim zijn wel meetbaar en hebben direct effect op het comfort, uw houding (ergonomie) en de levensduur. Er is gelukkig wel één ding waar je een slechte kwaliteit koudschuim aan herkend en dat is de prijs. Als de prijs te mooi om waar te zijn lijkt is dit in de meeste gevallen ook zo.
Levensduur van koudschuim
Als we van een kwalitatief goed koudschuim uitgaan is de levensduur lang en biedt het al die tijd goede steun en comfort. Dit komt omdat koudschuim bijzonder elastisch en veerkrachtig is. De veerkracht zorgt voor de ondersteuning en voor aanpassingsvermogen. Een ander groot voordeel van koudschuim is dat het veel progressieve tegendruk biedt. Progressieve druk betekend dat hoe meer het materiaal ingedrukt wordt hoe meer het zal tegendrukken. De progressieve druk van koudschuim matrassen zorgt voor comfort en ondersteuning. De levensduur van een koudschuim is afhankelijk van de leverancier en ook van de HR waarde. Gemiddeld gaat een goed koudschuim tussen de 12 tot 15 jaar mee.
De kwaliteit koudschuim die wij gebru Koudschuim In onze optiek bereik je het meeste comfort en de langste levensduur met kwalitatief goede materialen. Koudschuim is daarvan het belangrijkste materiaal en dient dus van de best mogelijke kwaliteit te zijn. Wij werken met HR 50 en hoger en al ons koudschuim heeft alle mogelijke certificeringen zoals CertiPur, LGA, HygCen en Medisch getest.
Bijna al ons koudschuim is medisch gekwalificeerd en biedt een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en veerkracht. Ons koudschuim blijft koel (zelfs bij 24 uur gebruik in een ziekenhuis) en is gegarandeerd hygiënisch. Medisch gekwalificeerd koudschuim is in de regel kwalitatief het beste koudschuim en wordt zelden aan de particulieren verkocht.Tolerantiewaarde van koudschuim
De tolerantiewaarde die de schuimfabrikant hanteert bepaald een groot deel van de kwaliteit. Wat is tolerantiewaarde en hoe werkt dit precies? Concreet zijn het densiteitverschillen tussen verschillende schuimbatches die eigenlijk het zelfde hadden moeten zijn. De tolerantiewaarde wordt bepaald door de schuimfabrikant zelf. Stel een schuim dient een bepaalde hardheid (dit heet dan KPA) te hebben. Deze schuimkwaliteit zou dan altijd dezelfde hardheid moeten hebben, maar de fabrikant stelt een tolerantiewaarde in waardoor ze toch een verschillende KPA kunnen hebben want dit valt dan binnen de marge. Sommige fabrikanten hanteren bijvoorbeeld 14% tolerantiewaarde. Dit houdt letterlijk in dat een zelfde schuim dat uit twee verschillende batches komt in het ergste geval 28% in stevigheid kunnen verschillen.
Bij het koudschuim dat wij gebruiken is de tolerantiewaarde beperkt tot slechts 5%.
Ziekenhuizen en koudschuim
Waarom gebruikt bijna elk ziekenhuis koudschuim matrassen? Koudschuim is volledig hygiënisch, kan grote gewichtsverschillen aan en gaat lang mee zonder kuilvorming. Een andere reden is zonder twijfel de enorme veerkracht die een goed koudschuim heeft. Hierdoor kan hetzelfde koudschuim zowel voor lichtere personen als ook zwaardere personen goed werken. Maar zeer waarschijnlijk is de hoofdreden dat vrijwel alle ziekenhuizen koudschuim matrassen gebruiken omdat deze volledig anti-allergeen zijn.
Verhouding Polyol van koudschuim matrassen
Hoe weet je nu of de Polyol verhouding van het koudschuim matras dat u op het oog heeft goed is? Dit is vrij lastig en moeilijk te achterhalen. Meestal leveren de bekende schuimfabrieken zoals Recticel of Eupen altijd dezelfde kwaliteiten en keuren ze verkeerd geproduceerde schuimen af. De afkeurde schuimen worden dan in snippervorm aangeboden voor kussens. Ook werken deze echt goede schuimfabrieken altijd met de goede verhouding Polyol maar zijn ze mede daardoor ook altijd aanzienlijk duurder. De prijs van een koudschuim matras is bijna altijd een indicatie van de kwaliteit. Er zijn nu een paar Duitse leveranciers van koudschuim matrassen op de Nederlandse markt en deze werken met bijzonder slecht koudschuim. Dit zie je dan ook direct in de prijs terug. Maar ook Ikea en Wehkamp werken met schuim dat in de onderkant van de markt valt.
Wat heeft nog meer invloed op het comfort en levensduur van koudschuim
Ook de dikte van het koudschuim matras, de profilering en de tijk hebben direct invloed op het comfort en de levensduur. Hoe dikker het koudschuim matras hoe langer hij meegaat en hoe meer comfort je kan bereiken. Een goed koudschuim matras moet in mijn ogen dan ook minimaal 20 cm dik zijn. Pas bij 20 cm of meer kun je een redelijk soepel koudschuim nemen zonder het risico te lopen dat je er naar verloop van tijd “doorheen” ligt. Het er “doorheen” liggen heet in de matrassen-branche bottoming-out en is zeer kwalijk voor een correcte lichaamshouding en voor het comfort.
Maar ook de tijk (het textiel) en een eventuele profilering hebben invloed op het comfort. Sowieso is het het beste als de tijk in plaats van geweven gebreid is. Een gebreide tijk rekt mee en daardoor kan het matras beter de contouren van het lichaam volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de tijk wasbaar is (minstens op 60 graden want dit is huisstofmijt dodend) en het liefst van natuurlijke materialen in plaats van polyester.
Nadelen van koudschuim matrassen
Er zijn nauwelijks nadelen als het om koudschuim gaat maar als we er toch een paar moeten noemen dan zou het gewicht van koudschuim er één kunnen zijn. Een hoge HR koudschuim betekend automatisch dat het koudschuim zwaar in gewicht is waardoor het matras zwaar wordt. Dit maakt het lastig om het matras te keren in verband met onderhoud. Ook kan een koudschuim matras in de koude wintermaanden als te koud worden ervaren. Als u van een warm in bed houdt kunt u wellicht beter voor een traagschuim matras kiezen. Onze traagschuim matrassen zijn een combinatie van koudschuim (drager-onderzijde) en traagschuim (op de bovenzijde van het matras). deze combinatie is warmer.
Een ander nadeel van goed koudschuim is de prijs. De prijs van een goed koudschuim is relatief hoog zeker als je het vergelijkt met een polyether of bonellveer matras. Het laatste nadeel van koudschuim zijn de enorme kwaliteitsverschillen want hoe weet je nu of je een echt goed koudschuim matras koopt?
Voordelen van koudschuim matrassen
De voordelen van koudschuim zijn enorm. Koudschuim heeft eigenlijk alles in huis. Zeker als je het vergelijkt met latex of polyether. Koudschuim is bijzonder veerkracht (ondersteuning), biedt goede ventilatie en gaat lang mee. Ook al is comfort iets persoonlijks (subjectief) kun je toch gerust zeggen dat koudschuim bijzonder veel comfort biedt. Zelfs als je flink zweet gedurende de nacht zal koudschuim niet snel klam of vochtig aanvoelen. Dit komt omdat koudschuim het transpiratievocht er gemakkelijk doorheen kan zinken en daardoor snel zal verdampen.
Koudschuim biedt veel ondersteuning door de grote veerkracht waardoor er tevens bijna geen kuilvorming in komt. Ook is koudschuim als het ware temperatuur neutraal door de uitstekende ventilatie (ventilerend vermogen). De lange levensduur is ook zeker een groot voordeel. Een goed koudschuim matras gaat zo maar 1/3 zo lang mee als een latex- of polyethermatras. Door de lange levensduur is koudschuim ook bijzonder duurzaam en goed recyclebaar wat het milieu natuurlijk ten goede komt.
Wat is ons beste koudschuim matras?
Het klinkt wellicht vreemd maar wij hebben geen slechtste of beste koudschuim matras. Omdat koudschuim zoveel geweldige eigenschappen heeft en echt super goed werkt voor het maken van matrassen, maken wij vijf verschillende type koudschuim matrassen. Al onze koudschuim matrassen zijn van kwalitatief goed koudschuim gemaakt, zelfs onze goedkoopste, de Comfort (HR 60). Wij zijn er van overtuigd dat het juist kwalitatief goed schuim moet zijn omdat dit alle voordelen en minimale nadelen kent voor de beste slaapbeleving.
Het koudschuim matras waarmee wij de beste ervaringen hebben is zonder twijfel de Comfort Premium Air. De Comfort Premium Air is gemaakt met kwalitatief hoogwaardig HR65 koudschuim bestaande uit 3 lagen, is 25 centimeter dik, heeft ventilatiekanalen en een volledig natuurlijke en wasbare tijk. Het Evolution koudschuim matras werkt ook geweldig en is ons best ventilerende koudschuim matras. Het Evolution koudschuim matras biedt zeer goede progressieve tegendruk door de opbouw (raster met ballen) en de in vorm gesneden koudschuim ballen.
Het Evolution koudschuim matras geeft een zacht gevoel door de progressieve druk maar desondanks bijzonder veel steun. Ons paradepaardje is het Perfection matras. We hebben het Perfection matras nog maar kort in ons assortiment en hebben dus nog niet genoeg ervaring om met zekerheid te zeggen wat de sterke punten van het matras zijn. Wel weten we zeker dat ook dit matras, evenals het Evolution koudschuim matras, bijzonder goed ventileert en veel progressieve tegendruk geeft.
Geschreven door Chris Nederhorst