Wat is een huisstofmijt?
Een huisstofmijt is een klein wit beestje dat tot de familie van de spinachtigen behoort. De huisstofmijt is bijzonder klein (0,1 tot 0,6 mm) waardoor ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. Feitelijk zijn huisstofmijten onschadelijk, maar je kunt er wel allergisch voor zijn. De huisstofmijt voelt zich het meest thuis op een donkere en vochtige plaats met een temperatuur van rond de 25°C.
De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen waardoor matrassen, dekbedden en kussens de ideale broedplaatsen zijn. Maar huisstofmijten komen ook voor in kleding en vloerbedekking en in kinderknuffels. Zelfs buitenhuis word je blootgesteld aan de huisstofmijten zoals in scholen, restaurants, hotels, bioscopen.
Wat zijn de symptomen van huisstofallergie?
De symptomen van huisstofmijt treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. De klachten uiten zich in niesbuien, tranende en jeukende ogen, vermoeid wakker worden, astma achtige klachten wat zich uit met moeite met ademhalen, piepen of hoesten voornamelijk ’s nachts, benauwdheid bij het opmaken van het bed. De minst heftige vorm van klachten uit zich in het wakker worden met een verstopte neus of loopneus. Deze klachten ontstaan meestal gedurende de nacht of ’s morgens bij het opstaan. In een gemiddeld matras komen zo maar 2 miljoen huisstofmijten voor. Met het slapen komen we langdurig in aanraking met de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bij elke beweging die we in ons bed maken komen de uitwerpselen in de lucht en worden vervolgens ingeademd waardoor de klachten ontstaan.
Hoe herken je huisstofmijt?
In een gemiddeld matras leven tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen enge beestjes zie je gelukkig niet met het blote oog, maar je kunt er wel enorme last van hebben. Dus je kunt ze niet herkennen omdat ze totaal niet zichtbaar zijn.
Waar zitten de meeste huisstofmijten?
Omdat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in vloerbedekking, kleding en in stoffering van meubilair en in speelgoed (knuffelbeesten).
Wat je kan doen tegen huisstofmijt?
Houd alles zo veel mogelijk schoon en stofvrij. De slaapkamer is één van de belangrijkste plekken om goed schoon te houden. Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer en voorkom een warm en vochtig klimaat want daar houden de huisstofmijten juist van. Het juiste slaapklimaat is enorm belangrijk. Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door het beddengoed op 60 graden te wassen worden de huisstofmijten gedood én de uitwerpselen uitgespoeld. Het is wel nodig om minimaal één keer in de zes weken op deze manier te wassen. Het duurt namelijk 6 weken om van een huisstofmijt-eitje een volwassen beestje te worden.
Hoe hou je je bed huisstofmijtvrij?
Wat kunt u het beste doen om uw bed zo veel mogelijk huisstofmijt vrij te houden? Het beste werkt een dikke katoenen onderdeken (feitelijk een extra dikke katoenen molton) die u regelmatig wast. De meeste huisstofmijten bevinden zich dicht bij de oppervlakte van het matras omdat daar de meeste voeding, namelijk huidschilvers voorkomen. Als u een dikke, liefst 1 centimeter dikke, katoenen onderdeken gebruikt en deze elke 6 weken wast op 60 graden is en blijft uw bed nagenoeg huisstofvrij. Wij werken met de luxe Swissa onderdeken die 1 cm dik is een rondom een instopstrook met elastiek heeft. De swissa onderdeken is wasbaar op 60 graden en werkt geweldig om het matras droger en schoner te houden
Hoe huisstofmijt voorkomen?
Om huisstofmijt te voorkomen dient u al het beddengoed om de 6 weken te wassen echter zijn er nog meer dingen die kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld het beste zeil of laminaat in plaats van vloerbedekking nemen in uw slaapkamer. Als u toch graag vloerbedekking wilt in uw slaapkamer kies dan voor vloerbedekking die afwasbaar is met warm water. Kies wat betreft uw meubels voor een glad materiaal dat u gemakkelijk schoon kan maken met een vochtige doek. Het beste houdt u uw kleding zo veel mogelijk uit de slaapkamer. Als u toch uw kledingkast in uw slaapkamer heeft zorg er dan voor dat deze goed afgesloten kan worden. Ventileer de slaapkamer dagelijks en zorg voor een droge slaapkamer. Zorg ook voor een goed opgeruimde slaapkamer met zo min mogelijk spullen. Dus beter geen planten, speelgoed, knuffels of boeken. Als u andere meubelstukken in uw slaapkamer heeft staan zoals een bank of stoelen kies er dan voor dat er geen voering in de zitting zit. Ruim uw (vuile) kleding zo snel mogelijk op en plaats de wasmand niet in uw slaapkamer.
Geschreven door Chris Nederhorst