Toename aantal mensen met slaapproblemen
In Nederland en België kampt ongeveer 10% met slaapproblemen. De laatste twee jaar zijn onze slaapproblemen zelfs nog meer toegenomen. Want door de uitbraak van het corona virus zijn er nog veel meer mensen met slaapproblemen bijgekomen. De reden hiervoor is dat we meer stress zijn gaan ervaren en meer zijn gaan piekeren waardoor de kwaliteit van onze nachtrust er nog verder op achteruit is gegaan. Dit heeft effect op het slaapcomfort.
Wat is ervoor nodig om zo goed mogelijk te kunnen slapen? En wat verstoord de nachtrust en wat kun je eraan doen?
Hieronder vindt u een lijstje met enkele belangrijke voorwaarden om goed te kunnen slapen.
80% van het lig -en slaapcomfort komt uit het matras
Er zijn in Nederland grofweg 5 verschillende type matrassen. Dit zijn: Polyether matras, Latexmatras, Binnen vering matras, pocket matras en een koudschuim matras. Al dan niet met een druk verlagende traagschuim-laag want dan heet het opeens een traagschuim matras. Hoe beter de kwaliteit van de ge Tencel materialen hoe fijner een matras wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 100% natuurlijke Tencel matras tijk (het textiel dat om het matras heen zit) of aan een polyester tijk die statisch wordt door wrijving en hierdoor een magneet wordt voor stof. Maar ook of er chemische stoffen zijn toegevoegd zoals brandvertrager, anti-bedbug, anti Koudschuim huisstofmijt. Dit zijn ongezonde stoffen die in mijn optiek helemaal niet in matrassen thuishoren. Het ene type matras is warm (latex) en het andere type matras is koud (pocket). Koudschuim is neutraal wat de temperatuur betreft en ventileert goed. Kijkt u welk type matras het beste bij u past en kies dan de stevigheid (hardheid) die bij u past.
Goed slapen door regelmaat
Regelmaat is belangrijk voor een goede nachtrust. Het werkt goed om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hoe meer regelmaat hoe gemakkelijker u in slaap valt en hoe beter je slaapt. Let er daarom op dat u elke dag op hetzelfde moment naar bed gaat en dat u ook elke dag op hetzelfde tijdstip weer opstaat. Regelmaat heeft veel invloed op de kwaliteit van de slaap.
Hoeveel uren slaap heb je nodig?
8 uur slaap is wat je per nacht nodig hebt maar is dat wel zo? De hoeveelheid slaap blijkt namelijk niet het belangrijkste. Het gaat veel meer over de kwaliteit van de slaap en niet over het aantal uren. Het aantal uren wat het beste werkt voor iemand is sterk persoonlijk afhankelijk. De één kan gemakkelijk met 7 uur slaap uitkomen en de ander heeft minimaal 9 uur slaap nodig om zich overdag fit te voelen. Kijk hoeveel uur slaap voor u zelf het beste werkt en zorg tenminste voor het beste aantal uren.
Jonge ouders en slaap te kort
Als je jonge kinderen hebt is het vrij normaal dat u ’s nachts met gebroken nachten te maken zult hebben. Met name een net geboren kindje heeft ook gedurende de nacht verzorging en voeding nodig. Hierdoor krijgen jonge ouders in de eerste drie maanden na de geboorte gemiddeld één uur minder slaap per nacht. Meestal zal dit binnen 2 jaar aanzienlijk verbeteren en zullen de jonge kinderen ook de gehele nacht doorslapen waardoor de ouders ook weer hun volledige nachtrust kunnen genieten. Het kan helpen om als jonge ouders af en toe de zorg af te wisselen en op de logeerkamer te gaan slapen. Uit een Duits onderzoek blijkt dat na zes jaar jonge moeders alsnog 25 minuten minder slapen dan voor dat ze kinderen hadden.
Ben je een ochtendmens of een avondmens?
U kent vast wel de term ochtendmens of avondmens? Een ochtendmens is meestal vroeg op en begint direct van zijn of haar dag. Meestal is een ochtendmens vrijwel gelijk klaarwakker en klaar om met de dag te beginnen. Bij een avondmens is alles precies andersom. Een avond mens is het meest actief naar mate het later wordt en komt moeilijk uit zijn of haar bed in de ochtend. Het is van belang dat je altijd je biologische volgt want het kan zelfs schadelijk zijn als u dat niet doet.
Concentratie en slaap te kort gaat hand in hand
Overdag is het van belang dat we onze aandacht kunnen vasthouden en ons goed kunnen concentreren. Echter blijkt slaap te kort onzer concentratie enorm te verzwakken. Het blijkt dat we nu (2021) gemiddeld zo’n 20% minder slapen dan één eeuw geleden en kinderen slapen zelf 80% minder. Als en mens 19 uur lang wakker blijft staat dit gelijk aan dronkenschap. Zo slecht wordt je reactie vermogen en de kans op ongelukken neemt aanzienlijk toe. Uit hersenonderzoek blijkt dat een persoon die een aanzienlijk slaap te kort heeft gehad wel het idee hebben dat ze klaarwakker zijn maar dat gedeeltes van de hersenen gewoon helemaal stilliggen. Het belang van slaap is dus ook groot voor de hersenen.
Het immuunsysteem en slaapcomfort
Slaap is essentieel om een gezond en gelukkig leven te lijden. De nachtrust zorgt ervoor dat we afweerstoffen aanmaken die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Door chronisch slaaptekort daalt uw immuniteit en wordt het afweersysteem zwakker. Hierdoor wordt hij of zij gevoeliger voor ziektes en chronische aandoeningen. De slaapprofessor Johan Verbraecken (UZA) heeft er zelfs een boek over geschreven dat “Slaap is de grote genezer voor zowat elke fysieke en mentale aandoening” heet. Hoe beter uw nachtrust hoe meer energie u heeft om de dag aan te kunnen en hoe gezonder u zult blijven. Kies daarom voor een goed matras, hoofdkussen en dekbed.
De invloed van uw partner en slaapcomfort
Dat een slaapkamer donker en stil moet zijn weet iedereen maar wist u ook dat elke beweging en geluidje van je partner jouw slaap verstoord. Zonder dat je het gelijk hoeft te merken kan jouw partner ervoor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt. Ook kan een partner die regelmatig naar de wc moet hetzelfde negatieve effect veroorzaken. Veel mensen slapen dan ook apart omdat de partner nachtelijke geluiden maakt en dit de nachtrust verstoord. Ik zou u willen adviseren om er alles aan te doen om zo goed mogelijk te kunnen slapen. Als uw partner u ook regelmatig wakker houdt is het helemaal niet gek als u af en toe naar de logeerkamer verhuist. Het doel heiligt immers de middelen.
De perfecte slaapkamer
Iedereen weet dat een slaapkamer donker en stil dient te zijn. Maar wist u ook dat u het beste geen elektra in de directe omgeving van u bed dient te plaatsen. Dus geen stekkerblok onder je bed en geen wekkerradio op je nachtkastje. Al deze zaken creëren spanning en dus ook spanning op ons systeem. Om goed en fijn te slapen dienen we zo veel mogelijk te ontspannen. Let er ook op dat u uw mobieltje niet naast uw hoofd op uw nachtkastje legt wand de straling uit een mobiele telefoon zorgt ook voor onnodige extra spanning. Lees hier meer tips om je slaapkamer te verbeteren.
Slapen met de juiste temperatuur
De juiste slaapkamer- en bed temperatuur hebben enorm veel invloed op uw nachtrust. U kent het vast wel dat u gedurende de nacht wakker wordt omdat u het te warm heeft. Meestal ga je eerst onrustig slapen en word je geleidelijk steeds meer wakker tot dat je je beseft dat je het gewoon te warm hebt. Al met al kost dit zo maar een 15 minuten van je nachtrust. De juiste temperatuur is enorm belangrijk om goed te kunnen slapen. Het beste kiest u voor een dekbed wat niet te warm of te koud voor u is en let ook op de slaapkamer temperatuur. Het beste is uw slaapkamer temperatuur rond de 17 graden.