
Een goed matras is een investering in je gezondheid en nachtrust. Maar om jarenlang te kunnen genieten van optimaal comfort en hygiëne, is regelmatig onderhoud van je matras essentieel. In dit artikel leggen we uit waarom matrasonderhoud zo belangrijk is, en geven we praktische tips voor dagelijks, wekelijks, maandelijks en halfjaarlijks onderhoud. Ook bespreken we het belang van ventilatie en hoe je huisstofmijt en bacteriën op afstand houdt.
Waarom is matrasonderhoud belangrijk?
Tijdens je slaap verlies je vocht door transpiratie en maak je het bed warm. Deze combinatie van warmte en vocht vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Bovendien wordt niet alleen je matras vuil, maar ook het beddengoed, de vloer onder het bed en de slaapkamer als geheel. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je matras:
- Hygiënisch en fris blijft
- Minder snel doorzakt of slijt
- Geschikt blijft voor mensen met allergieën
- Langer meegaat
Dagelijks onderhoud van je matras
1. Lucht je bed elke ochtend
Na het opstaan is het belangrijk om je dekbed open te leggen of dubbelgevouwen aan het voeteneinde te plaatsen. Zo kan het vocht dat zich 's nachts in het matras en beddengoed heeft opgehoopt goed verdampen. Laat je bed gedurende de dag open liggen voor maximale droging.
2. Ventileer de slaapkamer
Zorg dagelijks voor goede ventilatie in de slaapkamer, bij voorkeur met een raam op een kier – ook ‘s nachts als dat mogelijk is. Dit helpt bij het afvoeren van vocht en vermindert de kans op schimmelvorming en huisstofmijt.
Wekelijks onderhoud
1. Was bedtextiel op 60 graden
Was je molton, hoeslaken en eventueel je dekbedovertrek minstens eens per week op minimaal 60 graden. Deze temperatuur is nodig om bacteriën, schimmels en huisstofmijt effectief te doden.
2. Stofzuig onder het bed
Stof trekt stof aan, en onder het bed hoopt zich gemakkelijk vuil op. Door wekelijks te stofzuigen onder je bed voorkom je een stoffige slaapomgeving en adem je schonere lucht in tijdens het slapen.
Maandelijks onderhoud
1. Keer je matras
Het keren van je matras (zowel keren van hoofd- naar voeteneind als het omkeren (onder- naar bovenkant) helpt om het matras gelijkmatig te belasten en verlengt de levensduur aanzienlijk. Bij sommige matrassen zoals traagschuimmatrassen is omkeren niet mogelijk maar wel keren (hoofd naar voeteneinde) voor de levensduur.
Let op: niet-symmetrische matrassen hoeven niet gekeerd te worden.
2. Gebruik een dikke molton of onderdeken
Een molton van circa 1 cm dik vangt tot wel 95% van het zweet, stof en huisstofmijt op. Hierdoor blijft het matras zelf schoner. Was de molton minimaal eens in de twee maanden, of vaker als je allergisch bent voor huisstofmijt (minstens elke zes weken).
Halfjaarlijks onderhoud
1. Was de matrastijk
De meeste kwalitatief goede matrassen hebben een afritsbare en wasbare tijk. Was deze minimaal eens per zes maanden op 60 graden. Bij allergieën voor huisstofmijt is het aan te raden dit elke zes weken te doen. Zo verwijder je huidschilfers en de uitwerpselen van huisstofmijt, die allergische reacties kunnen veroorzaken.
Extra tips voor een fris en hygiënisch matras
- Gebruik een dikke katoenen -molton: Een dikke katoenen molton (onderdeken) beschermt het matras tegen vocht, vet en bacteriën en is makkelijk te wassen.
- Laat natte of bezwete bedden niet opgemaakt: Dit houdt vocht vast en bevordert bacteriegroei.
- Zorg voor een stofvrije slaapkamer: Was gordijnen regelmatig, houd de vloer schoon en minimaliseer stoffige materialen zoals tapijt of zware stoffen.
- Gebruik geen plastic onderlaag op het matras: Dit verhindert ventilatie en verhoogt vochtophoping.
7 bijzondere tips om je matras te onderhouden
1. Gebruik zuiverigszout én etherische olie als natuurlijke matrasverfrisser
Combineer zuiveringszout met een paar druppels etherische olie (zoals lavendel of eucalyptus) en strooi dit mengsel over je matras. Laat het een paar uur inwerken en zuig het daarna op met een stofzuiger.
Zo verwijder je geurtjes én bacteriën op een natuurlijke manier
2. Zet je matras af en toe buiten in de vrieskou
Leg je matras (of eventueel alleen de topper) bij droog winterweer buiten. De kou doodt huisstofmijt en bacteriën zonder dat je chemische middelen hoeft te gebruiken.
Vooral effectief bij koudschuim matrassen, die goed bestand zijn tegen temperatuurverschillen.
3. Gebruik een massageapparaat om stof los te trillen
Tril met een handmassage-apparaat voorzichtig over het matrasoppervlak. Dit helpt om diepzittend stof los te maken, zodat je stofzuiger effectiever werkt.
Ideaal voor mensen met allergieën of huisdieren.
4. Gebruik een UV-C lamp voor diepe desinfectie
Een UV-C lamp doodt bacteriën, schimmels en mijten op het oppervlak van je matras zonder vocht of chemische producten.
Een innovatieve manier om je matras hygiënisch te houden, vooral na ziekte.
5. Kies voor een katoenen laken met zilverdraad
Sommige lakens bevatten antibacteriële zilverdraad. Deze helpen geurtjes en bacteriën op natuurlijke wijze verminderen.
Een luxe én functionele upgrade voor je matrasonderhoud.
Tip: Kies voor de Swissa onderdeken om uw matras echt goed schoon te houden
Om uw matras goed te beschermen is het aan te raden te kiezen voor de Swissa onderdeken. De Swissa katoenen onderdeken is een ruim één cm dikke 100% katoenen molton die uw matras frisser, schoner en koeler houdt. Deze luxe 100% katoenen molton onderdeken zorgt voor een fris en schoon slaapklimaat en houdt u uw matras schoon. De Swissa Molton onderdeken is ook antiallergisch. De Swissa onderdeken is namelijk wasbaar op 95 graden hoewel 60 graden al voldoende is om huisstof mijt te doden. Hier kunt u alles over de Swissa onderdeken vinden, zie: https://www.healthfoam.com/bedtextiel/swissa-onderdeken-katoen/
Houd je matras in topconditie met structureel onderhoud
Door je matras goed te onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur van het matras, maar zorg je ook voor een gezonde en hygiënische slaapomgeving. Maak van deze onderhoudsroutine een gewoonte, en je merkt al snel het verschil in frisheid, slaapcomfort en gezondheid.