Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Het verschil tussen lattenbodems en schotelbodems

Kenmerken van een schotelbodem

Verschil lattenbodem en schotelbodem

Verschil lattenbodem en schotelbodem ontdekken? Schotelbodems bieden het meeste comfort en de beste gewichtsverdeling van alle type bedbodems. Onze schotelbodems bestaan uit een beukenhouten frame met stevige, niet buigzame, 14-laags beukenhoutenlatten waarop flexibele, kunststof (TTPE) schoteltjes zijn geplaatst. Deze kunststof schoteltjes kunnen zowel naar beneden gedrukt worden als scheef alle kanten 3D op bewegen. In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen. Hierdoor kunt u met een schotelbodem de stevigheid van uw bed echt finetunen. Bij ernstige schouder- of heupklachten kunt u de schotel die daar direct onder ligt heel zacht maken of zelfs helemaal weghalen waardoor de plek op het matras absoluut zachter wordt. 

Een schotelbodem biedt goede ventilatie en is een sterke en stevige bedbodem. Een schotelbodem kan makkelijk gewichten tot 150 kg aan en is daarmee één van de stevigste bedbodems (op de ijzeren spiraalbedbodem na). TTPE kunststof is haast onslijtbaar en gaat bijzonder lang mee.

Onze schotelbodems zijn geschikt voor alle type matrassen inclusief pocketmatrassen. Ook zijn onze schotelbodems in vlakke- of elektrische verstelbare uitvoering in alle maten leverbaar. Schotels zijn ook vrijstaand en dus zonder ledikant te plaatsten met de luxe potensets (in donkergrijs kunststof, chroom en in hout). Ook kan er met de tijd of direct bij aanschaf een click-on frame (ledikant) aan opgehangen worden waardoor er een compleet bed van gemaakt kan worden.

De kenmerken van een lattenbodem

Een lattenbodem is een houten frame met latten die over de breedte van het frame geplaatst zijn. Dit kunnen smalle, flexibele dunne latten zijn maar ook brede stugge latten. Meestal is een lattenbodem instelbaar qua stevigheid in de middenzone door middel van plastic schuifjes. Daarnaast zijn de meeste lattenbodems voorzien van zones zoals een schoudercomfortzone en heupzone. Een goede bedbodem draagt bij aan het lig-comfort en verlengd de levensduur van het matras. Ook is de ventilatie van een lattenbodem goed met name als de latten smal zijn omdat er dan veel luchtruimte tussen de latten zit. Bij brede, meestal stugge latten, zal de ventilatie minder goed zijn omdat de lat het matras afdicht aan de onderzijde. Een goede lattenbodem is relatief soepel en verhoogt het ligcomfort doordat de soepele latten goed naar de contouren van het lichaam mee kunnen vormen.

Lattenbodem geschikt voor latex en koudschuim matrassen

Een goede lattenbodem is geschikt voor latex en koudschuim matrassen maar niet geschikt voor pocketmatrassen. In pocketvering matrassen zitten namelijk stalen veren die bij een lattenbodem geen tegendruk krijgen als er geen lat onder ligt. Pas als de lattenbodem veel latten heeft (42 of meer) zal elke pocketveer in het matras tegendruk krijgen en kan een pocket matras toch gewoon op een lattenbodem. Maar er zijn behoorlijke kwaliteit verschillen tussen lattenbodems. Wat is nou een goede lattenbodem en wat is nou een slechte of minder goede lattenbodem?

Een minder goede lattenbodem heeft geen soepele buigzame latten maar is juist een stugge bedbodem. Een rollattenbodem is een goed voorbeeld van een lattenbodem met enorm stugge latten die niet veren en dus ook totaal geen comfort bieden. Ook heeft een minder goede lattenbedbodem latten die direct op het frame gemonteerd zijn. Door de latten direct op het frame te monteren worden de latten steeds steviger naarmate je aan de buitenkant druk uitoefent. Een goede lattenbodem heeft minimaal 42 soepele latten en de laten zitten met soepele rubbers boven het frame waardoor deze ook aan de zijde naar beneden kunnen gaan. 

Een lattenbodem is geschikt voor latex matrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen. Let op, voor pocket matrassen dient de lattenbodem minimaal 42 latten te hebben. Lattenbodems zijn in vlakke- of elektrische verstelbare uitvoering in alle maten leverbaar. 

Tip: Laat onder elke lattenbodem apart (los van elkaar) een (stalen) potenset plaatsten. Hierdoor voelt u niets van uw partner en uw partner niets van, ook als u veel draait of beweegt tijdens de slaap. 

Verschillen tussen lattenbodem en schotelbodem op een rij

De echte verschillen tussen een lattenbodem en een schotelbodem zijn:

  • Een schotelbodem biedt een egalere tegendruk dan een lattenbodem
  • Een schotelbodem is plaatselijk qua hardheid instelbaar en een lattenbodem niet
  • Een schotelbodem is een sterkere bodem dan een lattenbodem en kan ook meer gewicht aan
  • Een schotelbodem is een soepelere bedbodem dan een lattenbodem en zal de contouren van het lichaam beter volgen

Geschreven door Chris Nederhorst


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: