Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Het beste bed voor senioren

Het beste bed voor senioren. beste bed senioren

Oudere mensen slapen over het algemeen een stuk minder goed dan jonge mensen. De biologische klok verandert, er ontstaan minder diepe slaapfases en de kans op medische aandoeningen die de slaap kunnen verstoren neemt toe. Senioren hebben hierdoor veel meer last van slaapproblemen dan jongere mensen. Wat kan helpen om als senior toch goed te kunnen slapen? Onze tips voor beste bed senioren.

Voor oudere mensen kan het enorm helpen om zo min mogelijk druk op het lichaam te voelen gedurende de nacht (drukverlagend). Senioren hebben over het algemeen meer fysieke gezondheidsproblemen zoals pijnlijke gewrichten, chronische aandoeningen of andere problemen die de slaap kunnen verstoren. Maar er zijn nog veel meer aspecten die een directe invloed hebben op een goede nachtrust voor oudere mensen die we in dit artikel zullen doornemen.

Het verschil tussen jonge mensen en oudere mensen met betrekking tot slaap

Hoewel de meeste jongere mensen over het algemeen beter slapen dan oudere mensen, zijn er veel individuele variaties waardoor dit precies komt. Er zijn ouderen die een uitstekende slaap hebben en jongeren die moeite hebben met slapen.

Slaapgewoonten en slaapkwaliteit zijn sterk afhankelijk van individuele factoren en het vinden van de juiste slaaproutine en een comfortabele slaapomgeving is voor elke persoon belangrijk, ongeacht de leeftijd. Als oudere volwassenen (senioren) problemen hebben met slapen is het raadzaam om als eerste het bed, het hoofdkussen en het dekbed onder de loep te nemen en de situatie zo goed mogelijk te maken.

Wat voor type matras is het beste voor ouderen?

Welk matras type is het beste voor oudere mensen? Is een veerkrachtig matras het beste of juist een druk verlagend matras. Er zijn in Nederland 5 verschillende matras type. Polyether en binnenvering matrassen kunt u b Koudschuim men want deze missen veerkracht en bieden geen goede ergonomie. Dan blijft over Latex, Koudschuim of pocketvering. De beste resultaten behalen wij met koudschuim of met een traagschuim matras (drukverlagend).

Voor senioren zijn een aantal zaken van belang zoals het zich gemakkelijk kunnen bewegen op het bed en het gemakkelijk in en uit het bed stappen. Daarnaast moet het lichaam goed ondersteund worden en de doorbloeding niet afknelt worden. Over het algemeen werkt een druk verlagend matras het beste omdat veel ouderen gemakkelijk last kunnen krijgen van spieren en gewrichten. Maar ook lichamelijke klachten als reuma of artrose komen veel meer voor bij ouderen en deze mensen hebben zo min mogelijk druk op het lichaam nodig.

Drukverlagend matras voor senioren

Er zijn de laatste jaren drukverlagende matrassen verkrijgbaar (traagschuim matrassen) die zorgen voor minder druk op het lichaam. Oudere mensen hebben in de regel minder vet en kunnen zodoende sneller afknelling van doorbloeding ervaren. Als u op een traagschuim matras slaapt, wordt de doorbloeding niet afgekneld waardoor u minder hoeft om te draaien gedurende de nacht. Hierdoor krijgt u op een traagschuim matras de optimale rust die nodig is om het lichaam te laten herstellen.

Als u lang op bed moet liggen is traagschuim bijzonder aan te raden om decubitus (doorligwonden) te voorkomen. Dit type matras wordt ook meestal medisch ingezet als er een kans bestaat op het ontwikkelen van decubitus.

Incontinentie matrashoes

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Een van deze veranderingen is een verhoogde aandrang om naar het toilet te gaan om te plassen. Dus als u zich in een levensfase bevindt waarin u ’s nachts meerdere keren naar het toilet moet gaan, is dit normaal.

Wat kunt u het beste doen bij nachtelijke incontinentie? Drink ’s avonds niet te veel en vermijd cafeïne en alcohol. Daarnaast kunt u kiezen voor een incontinentie hoes op uw matras. Dit is een hoes die volledig om het matras heengaat en nog wel lucht doorlaat (ventileert) maar geen vocht doorlaat. Hier overheen doet u dan uw molton en hoeslaken.

Hoog-laagbedden voor ouderen

De juiste in- en uitstaphoogte van het bed maakt een enorm verschil in hoeveel kracht het kost om op te staan uit bed. Als de knieën duidelijk lager zijn dan de heupen wordt het opstaan veel minder inspannend (kost minder kracht).

Er zijn ook zogenaamde hoog laag bedden, ook wel lift bedden genoemd, die in hoogte instelbaar zijn. Voor eventuele thuishulp, maar ook om onder het bed te kunnen schoonmaken, kan een hoog laag bed erg handig zijn. De voordelen van een hoog laag bed zijn: makkelijk in- en uit het bed stappen, makkelijk opmaken en eenvoudig onder het bed kunnen stofzuigen. Wij werken met de merken Kirchner en Tecfor Care voor mooie en kwalitatief goede hoog laag bedden.

Welke in- en uitstap hoogte is het beste voor senioren?

Om gemakkelijk in- en uit het bed te stappen is het belangrijk dat uw bed de juiste hoogte heeft. Voor ouderen betekent dit een relatief hoog bed. De beste en meest ideale in- en uitstaphoogte is als de heupen hoger blijven dan de knieën zodra u op uw bedrand zit. De meest gebruikte hoogte van een “regulier” bed is rond 40 cm. Voor senioren is de ideale seniorenhoogte circa 55 à 60 cm.

Hoe kunt u de ideale in- en uitstap hoogte het beste berekenen? Het beste meet u van grond tot aan bovenkant knie (bij zithouding), u telt daar 5 cm bij op om het inzakken van de matras te compenseren. U komt dan waarschijnlijk tussen de 55 – 65 cm uit.

Welke bedmaat is het beste voor senioren?

Er zijn verschillende maten mogelijk voor matrassen en bedden. De stelregel is dat hoe meer ruimte u in bed heeft, hoe meer comfort u zult ervaren. Voor ouderen kan het extra fijn zijn als het bed veel breedte ruimte heeft, omdat u zich hierdoor kunt omrollen en hiermee verplaatsen van plek zonder dat u terug hoeft te schuiven. Als u eenpersoons seniorenbed zoekt dan is meestal de 90 x 200 cm maat de beste maat. Deze maat heeft namelijk de juiste afmeting om ruimtelijk te kunnen slapen en is meestal in iedere kamer goed te plaatsen.

U kunt ook kiezen voor 100 cm breedte of zelf 120 cm breedte wat zeker aan te raden is als u het kwijt kunt. Als u langer dan 180 cm bent is het aan te raden om voor 210 cm lengte te kiezen. Bent u langer dan 190 cm dan is 220 cm lengtemaat de beste maat voor u.

Een senioren bed op wielen en deelbaar

Als u kiest voor een bed met wieltjes is het bed gemakkelijk te verplaatsen. Dit kan handig zijn voor het schoonmaken onder het bed én voor het gemakkelijk opmaken van het bed. Op het moment dat u zorg op bed nodig heeft kan een verrijdbaar bed ook gemakkelijk zijn.

Als u kiest voor een tweepersoonsbed kunt u ook kiezen voor een deelbaarheid functie. Een deelbaar senioren bed bestaat uit 2 eenpersoonsbedden die met elkaar verbonden zijn door een beugel- of klikverbinding die gemakkelijk losgemaakt kan worden waardoor u de bedden kunt delen. Aan het hoofdeinde zullen de linker- en rechterhelft scharnieren waardoor het ook weer gemakkelijk is om de bedden in originele positie terug te rijden. Hierdoor kunt u de bedden eenvoudig uit elkaar schuiven voor het opmaken en schoonmaken.

Een elektrisch verstelbaar bed voor senioren

U kunt kiezen uit een vlakke bedbodem of voor een elektrisch verstelbare bedbodem. Voor senioren kan een elektrisch verstelbaar bed extra handig zijn, omdat u gemakkelijk van het bed kunt opstaan als u eerst uw ruggedeelte omhoog zet. U bent dan immers al in een zittende positie waardoor u alleen nog maar uw benen over de rand van het bed kunt slaan om op te staan. Daarnaast werkt een verstelbaar bed ook goed als u het bed wilt opmaken.

U zet dan eerst het bed in de zitstand en kunt dan gemakkelijk de matrassen opmaken. Daarnaast kan een verstelbaar bed ook heel fijn zijn als u wilt lezen of tv kijken én als u meer in bed moet vertoeven om wat voor reden dan ook.

Kenmerken voor matrassen en bedden voor ouderen

en Senioren matras, ook wel een matras voor ouderen genoemd, heeft specifieke kenmerken die zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van oudere mensen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een Senioren matras:

  1. Ondersteuning: Een Senioren matras moet goede ondersteuning bieden aan het lichaam, vooral aan de rug, heupen en gewrichten. Daarnaast werkt drukverlagend bijna altijd het beste. Het helpt om pijnlijke drukpunten te verminderen en de juiste uitlijning van de wervelkolom te bevorderen.
  2. Drukverlichting: Oudere mensen zijn vaak gevoeliger voor drukpunten en doorligwonden. Een matras met druk verlagende eigenschappen, zoals traagschuim, kan goed helpen om dit te voorkomen.
  3. Temperatuurregulatie: Senioren kunnen soms moeite hebben met het reguleren van hun eigen lichaamstemperatuur. Een matras met een goede luchtcirculatie en temperatuur regulerende materialen zal bijdragen aan een comfortabele slaapomgeving.
  4. In- en uitstaphoogte: De hoogte van het bed is van belang voor oudere mensen, vooral als ze mobiliteitsproblemen hebben. Een matras dat niet te hoog en niet te laag is, zal het in- en uitstappen vergemakkelijken.
  5. Anti-slip laag: Oudere mensen hebben vaak meer risico op vallen. Een matras met een anti-slip onderlaag (of een losse matrasbeschermer met rubberen nopjes) kan helpen om het matras stevig op zijn plaats te houden en het risico op wegglijden te verminderen.
  6. Duurzaamheid en kwaliteit: Een kwalitatief hoogwaardig matras gaat langer mee en behoudt zijn ondersteunende eigenschappen. Daarnaast biedt een kwalitatief goed matras een beter ventilerend vermogen en is ook duurzamer. Duurzaamheid is vooral belangrijk voor oudere mensen, omdat ze minder vaak van matras willen wisselen.
  7. Hygiëne en onderhoud: en senioren matras moet makkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Afneembare en wasbare matrashoezen zijn handig voor het behoud van een schone slaapomgeving. Let erop dat de tijk (het textiel dat om het matras zit) tenminste wasbaar is op 60 graden.
  8. Beweging en stabiliteit: Als u een partner heeft, kan bewegingsisolatie in het matras voorkomen dat bewegingen van de ene persoon de slaap van de andere verstoren.

Hoeveel slaap heeft iemand van rond de 80 jaar nu echt nodig?

Ons slaapgedrag veranderd met de jaren en ook de hoeveelheid slaap uren die we nodig hebben. Maar hoeveel slaap hebben senioren nu gemiddeld nodig? De hoeveelheid slaapuren die we nodig hebben worden minder met de jaren. Gemiddeld hebben senioren een slaapbehoefte van zo’n 6 à 7 uur.

Onze hele constitutie verandert met het verloop van de jaren en ook onze biologische klok. De nachtrust wordt bij ouderen een stuk meer onderbroken omdat we lichter gaan slapen en ook vaker van het toilet gebruik moeten maken gedurende de nacht. Door slaap herstelt het lichaam zich zowel fysiek als geestelijk. Als we ouder worden neemt de behoefte aan slaap af omdat we overdag meer rusten en minder actief zijn.

Conclusie goed slapen en beste bed voor senioren

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een matras persoonlijk is en kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en gezondheidsbehoeften. Over het algemeen werkt een druk verlagend matras het beste voor ouderen, maar het blijft raadzaam om verschillende matrassen uit te proberen en te kijken welk type matras het beste bij uw specifieke behoeften past.

Als u een nieuw matras gaat kopen let er dan op dat u het matras thuis op proef krijgt en dan het liefst met de niet-goed-geld-teruggarantie. Op deze manier komt u niet met een nieuw matras te zitten waar u niet goed en fijn op kunt slapen. Raadpleeg ook uw zorgverlener als u specifieke medische overwegingen heeft bij het kiezen van een Senioren matras en senioren bed. Kies een senioren bed met advies op maat bij Royal Health Foam.

Geschreven door Chris Nederhorst


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: