
Moet ik nou een hard of zacht matras kiezen?
Deze vraag horen wij ontzettend vaak in onze showroom. Het lijkt een simpele keuze, maar de juiste stevigheid is één van de belangrijkste beslissingen bij het kopen van een nieuw matras.
De juiste hardheid bepaalt namelijk voor een groot deel hoe goed, fijn en gezond je slaapt. Maar wat is nu eigenlijk beter: een hard of een zacht matras?
Comfort vs. ondersteuning
Bij het kiezen van de juiste matras speelt één grote afweging een hoofdrol: comfort of ondersteuning. Comfort is persoonlijk en daarom is je persoonlijke voorkeur een belangrijk deel van de keuze om voor een zacht matras of een hard matras te kiezen. Een zacht matras ligt over het algemeen lekkerder en voelt direct comfortabel aan. Een harder matras daarentegen biedt vaak een betere ondersteuning en is beter voor je lichaamshouding — met name voor je rug en wervelkolom.
Toch is dit geen zwart-wit verhaal. De juiste keuze is afhankelijk van meerdere factoren zoals je lengte, gewicht, slaaphouding én je persoonlijke voorkeur. Een goed matras moet dus niet alleen comfortabel aanvoelen, maar ook je lichaam op de juiste manier ondersteunen.

Waarom proefliggen niet genoeg is
Veel mensen denken dat je tijdens het proefliggen in een winkel meteen voelt of een matras geschikt is. In de praktijk blijkt dat helaas niet zo te werken. Tijdens een kort moment op een matras krijg je helaas geen goed beeld van hoe jouw lichaam hier meerdere nachten op reageert.
De meeste mensen hebben minimaal vier weken nodig om te beoordelen of een matras de juiste ondersteuning biedt. Daarom bieden wij bij RHF standaard een proeftijd van 99 dagen. Zo heb je ruim voldoende tijd om écht te ervaren of het matras goed bij je past — en voorkom je vervelende verrassingen op de lange termijn.
De rol van gewicht, lengte en lichaamsbouw
Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste hardheid is de verhouding tussen je gewicht en lengte. Iemand van 1.50 meter met 90 kilo heeft een heel ander matras nodig dan iemand van 1.98 meter met hetzelfde gewicht. Het draait dus niet alleen om je gewicht, maar ook om hoe dat gewicht over je lichaam is verdeeld.
Daarnaast heeft je slaaphouding veel invloed. Slaap je op je zij? Dan is het belangrijk dat je schouders en heupen iets kunnen wegzakken in het matras en heb je een iets soepeler matras nodig. Slaap je op je buik? Dan is juist een steviger matras aan te raden omdat er anders veel spanning op de onderrug en nek komt.
De kracht van verschillende hardheden
Wij geloven sterk in maatwerk. Daarom maken wij al onze matrassen standaard in vier verschillende hardheden:
- Soft
- Medium
- Firm
- Extra Firm
Deze variatie zorgt ervoor dat we echt goed kunnen afstemmen op jouw lichaam en slaapbehoeften. Vaak hebben vrouwen bijvoorbeeld een zachter matras nodig dan mannen, waardoor het verstandig is om twee losse matrassen te nemen bij een tweepersoonsbed. Zo kunnen beide partners een matras kiezen dat perfect aansluit op hun lichaam en wensen.
Zachtere zones voor extra comfort
Niet alleen de algehele hardheid is belangrijk, ook lokale ondersteuning kan het verschil maken. Veel moderne matrassen zijn daarom uitgerust met comfortzones. Denk aan een zachtere schouderzone voor zijslapers met brede schouders, of een extra zachte heupzone voor mensen met heupklachten. Deze zones zorgen voor een betere gewichtsverdeling en een meer natuurlijke slaaphouding. Een matras kan in zijn geheel redelijk stevig zijn, maar door het gebruik van zones toch comfortabel aanvoelen op de juiste plekken. Dat maakt het mogelijk om goede ondersteuning te combineren met lokaal comfort.
De misvatting van het harde matras
Vroeger werd vaak gezegd: “Hoe harder het matras, hoe beter.” Artsen adviseerden regelmatig om een plank onder het matras te leggen bij rugklachten. Deze adviezen stammen echter uit een tijd waarin men sliep op spiraalbodems die als een hangmat doorbogen. De “oplossing” van een hardere ondergrond had dus meer te maken met het corrigeren van een slechte bedbodem dan met de matras zelf.
Tegenwoordig weten we beter. Een té hard matras kan drukpunten veroorzaken, vooral bij de schouders, heupen en knieën. En dat kan zomaar leiden tot een slechte nachtrust en onnodige lichamelijke klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met rugklachten vaak beter slapen op een medium matras dan op een hard matras.
Waarom een te zacht matras niet goed is
Toch is het ook geen goed idee om voor een echt zacht matras te kiezen. Bij een (te) zacht matras zakken de zwaardere delen van het lichaam, zoals het bekken, te ver weg. Hierdoor ontstaat er een onnatuurlijke houding die tot rug- en nekklachten kan leiden.
Kortom: extreme hardheid of zachtheid is bijna nooit goed. Het draait allemaal om balans en individuele afstemming. Daarom is het zo belangrijk dat matrassen in meerdere hardheden beschikbaar zijn — zoals wij dat standaard doen bij RHF.
De invloed van je slaaphouding
en ander belangrijk punt is je slaaphouding. De slaaphouding heeft namelijk ook invloed op de stevigheid van het matras.
- Zijslapers hebben vaak baat bij een wat zachter matras. Dit zorgt ervoor dat schouders en heupen goed kunnen wegzakken, wat de wervelkolom recht houdt.
- Rugslapers hebben een iets steviger matras nodig dat goede ondersteuning biedt aan de onderrug.
- Buikslapers liggen het beste op een steviger matras. Bij een zacht matras ontstaat er veel druk op de onderrug en nek, wat pijn kan veroorzaken.
Het is dus niet alleen je lichaamstype dat telt, maar ook hoe je slaapt.
Eén matras voor twee personen?
Veel mensen delen hun matras met een partner. Maar het kan zomaar zijn dat jullie verschillende voorkeuren of lichaamstypen hebben. De beste oplossing is dan om twee individuele matrassen te kiezen eventueel met één gezamenlijke tijk (hoes). Zo slaap je samen, maar ieder op een matras dat volledig is afgestemd op jouw lichaam. Bij twee losse matrassen merk je minder van elkaars bewegingen, wat de nachtrust verbetert. Daarnaast is het keren van de matrassen veel gemakkelijker en kunnen de tijken in uw eigen wasmachine.
Warmte en zachtheid
Een zachter matras sluit zich meer om het lichaam en zal daarom iets warmer aanvoelen. Voor sommige mensen is dat prettig, vooral als je het snel koud hebt. Voor mensen die het bijzonder snel warm hebben kan dit juist onprettig zijn. Ook dit is iets om rekening mee te houden bij je keuze.
Samenvatting: hard of zacht matras?
De conclusie is duidelijk: er is geen echt goed antwoord op de vraag of een hard of zacht matras beter is. De juiste hardheid is afhankelijk van:
- Je lichaamsgewicht en lengte
- Je lichaamsbouw
- Je slaaphouding
- Je persoonlijke voorkeur
- Eventuele lichamelijke klachten
Wij helpen je graag met het vinden van een matras dat écht bij je past. Dankzij onze uitgebreide keuze in hardheden en zones kunnen wij het matras volledig afstemmen op jouw slaapbehoeften. En met onze 99 dagen proeftijd kun je zonder risico ervaren of het matras de juiste ondersteuning en comfort biedt.
Wil je meer weten over welke stevigheid het beste bij jouw lichaam past? Of twijfel je tussen twee varianten? Neem gerust contact met ons op 070-3387010. Wij denken graag met je mee en zorgen ervoor dat jij binnenkort (weer) heerlijk slaapt.
Vindt u het lastig dit zelf te bepalen vul dan de matraswijzer in of neem contact met ons op.
Geschreven door Chris Nederhorst