
Het woord hernia betekent letterlijk ‘uitstulping’. Bij een hernia vormt zich een kleine uitstulping van de wervelschijf. Dit zorgt ervoor dat de buitenste gewrichtsbanden rond de schijf gaan scheuren. Dit creëert een druk op de omliggende zenuwwortels waardoor er pijn ontstaat. Deze pijn gaat vaak gepaard met tintelingen in de benen en soms zelfs uitval van het gevoel of van de spierfunctie. Ontdek meer over matras tegen hernia.
De symptomen van een hernia
Meestal zorgt een hernia voor pijn in het bekken en de lenden. Als men moet hoesten, niezen of persen neemt de pijn meestal toe omdat dit de druk in de wervelkolom verhoogt. Maar ook komen pijn in de onderrug en in de nek vaak voor bij een hernia. Hieronder vind u een lijstje met de meest voorkomende pijn klachten bij hernia.
Pijn in de onderrug
Meestal is de pijn van een hernia het meeste te voelen in de onderrug. De pijn uit zich hevig en voelt stekend of scherp aan. Verreweg de meeste hernia’s doen zich voor in de onderrug ter hoogte van de onderste of lumbale wervels. Als de hernia zich in dit gebiedt (de onderrug) bevindt wordt dit ook een lumbale hernia genoemd. Deze vorm van herina kan ook heupklachten veroorzaken.
Nekpijn
Als er een zenuwwortel in de nek bekneld raakt noemen wij dit een nekhernia. Bij een nek- hernia straalt de pijn vaak ook uit naar de arm. De pijn wordt vaak als een prikkelende pijn ervaren en vaak ondervindt de patiënt krachtverlies in zijn arm of hand …een beetje alsof deze slaapt. Vaak is er geen pijn in de nek zelf.
Niet goed slapen
Door de pijn kan het heel lastig worden om goed te kunnen slapen. Het kan erg lastig zijn om een plekje te vinden zonder pijn waardoor het bewegen gedurende de nacht voor veel ongemak kan zorgen. Doordat de patiënt niet goed kan ontspannen gedurende de nacht creëert dit bijna altijd enorme ochtend stijfheid met zelfs verlamming en gevoelsstoornis tot gevolg.
Oorzaken van een hernia
Een hernia ontstaat wanneer de ring rond de geleiachtige massa van de tussenwervelschijf kapot gaat. Deze aandoening ontstaat vaak als gevolg van een beschadiging van een tussenwervelschijf.
Behandeling van een hernia
Reageer zo snel mogelijk en laat er niet weken over heen gaan. Meestal is een hernia niet echt te voorkomen maar een preventieve behandeling is in vele gevallen nuttig gebleken.
Preventieve en genezende oefeningen
De meeste rugklachten, waaronder rugpijn, kunnen worden voorkomen door een efficiënte training van de rug- en buikspieren. En een goed matras tegen hernia helpt ook. Wanneer deze spieren goed zijn getraind en ontwikkeld vormen deze een sterk “korset” dat rugklachten voorkomt. Als er na 6 weken oefentherapie nog geen resultaat is, wordt er in de meeste gevallen een rugoperatie overwogen.
Tips voor de herniapatiënt:
- Neem rust, maar blijf in beweging. Ga veel wandelen of gewoon een blokje om.
- Buig de rug geregeld naar achter.
- Let op uw zithouding en vermijd een langdurig zitten.
- Pas op met hoesten en niezen. Zorg ervoor dat u tijdens een hoestbui in een rechte houding staat of zit.
Een goed matras tegen hernia en bed
Een ergonomische lattenbodem of schotelbodem met een goed veerkrachtig matras zorgt voor goede ondersteuning. Hoe beter de ondersteuning is hoe meer het lichaam kan ontspannen. Met een correcte slaaphouding zal het lichaam beter kunnen ontspannen en creëert dit ontlasting. Pas als de houding correct is en het matras niet te hard of te zacht is kan een herniapatiënt met minder rugpijn slapen.
Geschreven door Chris Nederhorst