Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Het beste matras tegen rugklachten

matras tegen lage rugpijn, Beste matras tegen rugklachten

Wat is het beste matras tegen rugklachten?

Mensen met rugklachten hebben over het algemeen veel baat bij een goed matras. Maar wat is een goed matras als je rugpijn hebt? Er bestaat geen uniforme oplossing in de vorm van een ‘beste matras’ of ‘het matras tegen rugklachten’. Dit komt onder andere omdat rugklachten zeer divers kunnen zijn. De specifieke klachten en zeker de persoonlijke voorkeur van wat goed en lekker ligt zijn belangrijke elementen bij de uiteindelijke keuze voor een matras. 

Rugklachten zijn er in vele soorten en maten en vormen vaak een aanslag op het dagelijkse leven en de mobiliteit. Ze kunnen ontstaan door aandoeningen zoals spit, hernia, ischias, slijtage en instabiliteit van de rug of door een verkeerde houding (posturaal syndroom).  Maar ook een oud- of verkeerd matras kan heel goed de boosdoener zijn. Een goed passend matras kan veel betekenen voor mensen met rugklachten en de pijnklachten aanzienlijk verminderen. Maar het vinden van een echt passend matras is vaak een uitdaging en het is vaak maar de vraag of het nieuwe matras ook echt passend en goed is voor uw specifieke klachten. Daarom is het essentieel om bij de koop van een nieuw matras te vragen naar een proefperiode om het matras thuis te mogen uitproberen.

Beste matras tegen rugklachten van Royal Health Foam

Verkeerde houding

De meeste rugklachten ontstaan door een verkeerde houding, bijvoorbeeld door een slechte zit- en of lighouding. Een verkeerd of slecht matras kan ook de oorzaak van het probleem zijn. Als de klachten ’s morgens duidelijk voelbaar zijn en gedurende de dag verminderen, zijn de klachten vrijwel zeker gerelateerd aan een slecht of verkeerd matras. Deze klachten zijn meestal goed te verhelpen met een nieuw matras dat beter bij u past. Een goed passend matras zorgt voor de juiste houding en voorkomt en verhelpt veel rugklachten. Uiteindelijk voel je je hierdoor een stuk beter.

Bepalen van de specifieke rugklachten

Als de klachten ’s morgens duidelijk voelbaar zijn en gedurende de dag verminderen worden de rugklachten vrijwel zeker veroorzaakt door uw huidige matras. Waarop moet u dan letten bij het kopen van een nieuw matras? Allereerst het is van belang te weten waar de rugklachten precies vandaan komen. Komen de klachten vanuit de onderrug of de schouderbladen? Bij welke beweging doet het pijn? De rug is een complex geheel van wervels, gewrichten, tussenwervelschijven en zenuwen. De rugpijn kan van al deze structuren komen en uitstralen naar een andere plek. Wellicht is er sprake van een fysieke afwijking die de klachten veroorzaakt. Of is het toch houding gerelateerd?  Om dit te achterhalen is een medisch onderzoek vaak aan te raden.

Hoe kies ik een matras dat goed bij me past?

Het belangrijkste aspect van een matras dat bij u past is de juiste stevigheid. Dit is nog belangrijker dan de keuze van het materiaal van het matras. Kies daarom altijd een type matras dat in meerdere stevigheden (hardheden) gemaakt kan worden. Kies idealiter een matras met gratis proeftijd. Op al onze nieuwe matrassen geven we 99 dagen gratis proefslapen. Het heeft wel even tijd nodig om door een nieuwe houding de rugklachten te verminderen. Houd daarom de eerste weken goed bij welke veranderingen u ervaart en of het leidt tot minder klachten én tot een betere nachtrust.        

Wat is beter bij rugklachten, een hard of zacht matras?

De juiste stevigheid is voor iedereen verschillend. Helaas bestaat er niet één type matras dat alle rugklachten kan verminderen of geheel doen laten verdwijnen. Als dat zo was, bestond er maar één matras en had de uitvinder zeer waarschijnlijk de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Daarnaast staat de medische wetenschap niet stil en is de visie op het juiste matras bij rugklachten in de loop der jaren behoorlijk veranderd.

Vroeger werd er vaak een hard matras geadviseerd bij rugklachten. Dat idee stamt uit de tijd dat er voornamelijk spiraalbodems werden gebruikt. Deze bedbodems zakten na verloop van tijd in het midden door waardoor een soort ‘banaan effect’ ontstond. Een plank onder het matras moest dit effect tegengaan. Hierdoor werd de illusie gewekt dat het matras harder aanvoelde. Ook werd verondersteld dat bij een zacht matras de ruggenwervels niet goed ondersteund zouden worden. En daar zit wat in. Hoe dan ook een matras moet niet specifiek hard dan wel zacht zijn maar precies goed.  Zowel een (te) zacht matras maar ook een (te) hard matras kan ook de veroorzaker van rugpijn zijn. Bij de keuze van een goed passend matras moet je eigenlijk niet spreken van ‘hard’ of ‘zacht’, maar over de juiste stevigheid wat feitelijk conformiteit heet. Conformiteit is het vermogen van het matras om zich aan te passen aan de gebruiker, om zo optimaal mogelijk ondersteuning te bieden aan de wervelkolom. Lees meer over een hard matras of zacht matras kiezen.

Welk type matras is het meest geschikt bij rugklachten?

Het meest ideale matras is dus niet (te) hard, noch (te) zacht maar precies goed. Maar welk materiaal biedt nou de optimale stevigheid en is dus precies goed?  In principe zal alles dat veerkrachtig is als matras materiaal kunnen dienen. Koudschuim biedt enorm veel veerkracht en dus ook bijzonder veel steun waardoor het ideaal is voor steun. Een traagschuim matras kan ook geweldig werken bij rugklachten evenals andere klachten zoals reuma en artrose. Ook het juiste bedklimaat en de ventilatie spelen een belangrijke rol. Een bed dat te koud of te warm is zorgt sowieso niet voor een rustige nacht (rust). Koudschuim- en traagschuim matrassen bieden veel steun en comfort en ook een fijn bedklimaat. Een ander type matras dat ook veel steun biedt is het la Polyether Echter ventileert latex beduidend minder goed en het hierdoor een warm type matras warmer Polyether is het minst geschikte omdat dit veerkracht en dus steun mist. 

Goed traagschuim matras

Traagschuim is een goed materiaal om de juiste stevigheid (conformiteit) te kunnen bereiken. Het past zich goed aan op de druk die erop wordt uitgeoefend en biedt door de veerkrachtige (koudschuim) onderlaag veel steun. Vergelijk het met een pak sneeuw; als je daarop gaat liggen, zakt het lichaam in de sneeuw en ontstaat er als het ware een mal die het lichaam overal goed ondersteunt. Een matras met deze eigenschappen zorgt ervoor dat wervels, spieren en andere delen van de rug kunnen ontspannen en herstellen. Met een goed traagschuim matras kunnen veel rugklachten verdwijnen en is de kans van slagen bijzonder groot. In de regel raden bij Royal Health Foam dit type matras aan bij rugklachten.

Proefslapen om te kunnen ervaren wat goed voor u is

Om te bepalen of een matras goed bij u past, is het noodzakelijk dat het matras écht goed getest kan worden. Het betreft hier niet 10 minuten testen in een beddenwinkel. Om echt te weten of een matras geschikt voor u is of niet, wordt geadviseerd om er minimaal één maand op te slapen.

Vandaar dat wij als Royal Health Foam sinds 1998 werken met het concept van proefslapen. Al onze matrassen worden geleverd met een proefperiode van 99 dagen. Bevalt het matras niet, om welke reden dan ook, dan wordt deze weer kosteloos opgehaald en kunt een ander matras uitproberen. Alleen op deze manier weet bent u 100% gegarandeerd van het juiste matras.

Geschreven door Chris Nederhorst


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: