Het beste dekbed
Bent u op zoek naar een goed en fijn dekbed? Royal Health Foam heeft allerlei soorten dekbedden, allemaal met verschillende eigenschappen. Hieronder vindt u informatie welke dekbed het beste bij u past en wat de voor- en nadelen per type dekbed zijn.
Welk dekbed past het beste bij u?
Het juiste dekbed speelt een grote rol als het gaat om de juiste slaap-temperatuur en zorgt hiermee voor een fijne en rustige nachtrust. Maar welk dekbed is dan het meest geschikt? En hoe werkt het met warmte klasse?
Als u het snel (te) warm heeft in bed en/of last heeft van transpiratie, zijn dekbedden met een vulling van katoen, zijde of bamboe meestal het meest geschikt. Deze dekbedmaterialen ventileren goed en nemen ook vocht op. Dons is niet geschikt als u transpireert omdat dons isoleert en hierdoor warmte maar ook vocht vasthoudt. Daarnaast neemt dons nauwelijks vocht op.
Als u het snel koud heeft in bed is het van belang dat u voor de juiste warmte klasse kiest maar ook voor het juiste materiaal. Katoen en Bamboe dekbedden zijn bijvoorbeeld niet echt warm terwijl een Alpacawol dekbed, een Tencel dekbed of een Kamelhaar dekbed fijne warmte biedt. Deze dekbedmaterialen hebben namelijk een licht isolerende werking, waardoor warmte goed wordt vastgehouden maar niet snel zorgt voor oververhitting.
Welke warmte klasse dekbedden zijn er en hoe werkt dat?
De warmteklasse van een dekbed geeft aan hoe warm en of koel een dekbed is. Er zijn 4 type warmte klasse dekbedden waarvan nummer 1 de warmste uitvoering is en nummer 4 het koelste type dekbed. De juiste warmteklasse en het gekozen materiaal van het dekbed, zorgen voor het beste slaapklimaat en dus de beste nachtrust. Elk type dekbed en elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en hieronder vindt u daar meer informatie over. Het ene type dekbed isoleert goed en is hierdoor warm, en het andere type is juist luchtig en koel. Het juiste type dekbed is belangrijk, omdat dit direct invloed heeft op je slaap- kwaliteit. Een te warm type dekbed zorgt voor oververhitting en hiermee voor een onrustige nachtrust waarbij nachtmerries niet uitgesloten zijn en de kans op wakker worden toeneemt. Een te koud dekbed zorgt voor lastiger in slapen en doorslapen. Kies dus voor het juiste dekbed want hiermee is veel te winnen voor een goede en fijne nachtrust.
Welke type dekbedden zijn er en voor welk seizoen?
Zomerdekbed
Een zomerdekbed is speciaal bedoelt voor de zomer en heeft de minste warmte klasse namelijk warmteklasse 4. Een zomer dekbed is een dun en luchtig dekbed die maar weinig vulling heeft. Zomer dekbedden zijn koel en nemen goed vocht op. Een dun katoenen dekbed of een dekbed van zijde is het meest geschikt voor de zomermaanden.
4 seizoenen dekbed
Een 4 seizoenen dekbed i het gehele jaar te gebruiken en bestaat uit twee delen. Het zomerdeel van een 4 seizoenen dekbed heeft een warmteklasse 4 en is dus dun en koe. Het lente-herfstdeel heeft een warmteklasse 3 en is warmer en iets dikker. Beide delen zijn te verbinden aan elkaar waardoor het dekbed genoeg warmte biedt in de winter. Een 4 seizoenen dekbed biedt dus drie verschillende warmte klasse, het dunne deel voor de zomer, het dikke deel voor de herfst en de lente en beide delen voor de winter.
Voorjaars-/najaar dekbedden (Herfst/lente dekbed)
Een Herfst/lente dekbed is speciaal bedoelt voor de lente en de herfst. Een lente-/herfstdekbed heeft warmteklasse 3, waardoor deze wat warmer zijn dan een zomer dekbed. Het Herfst/lente dekbed is gevuld met meer vulling dan een zomerdekbed, waardoor ze ook wat zwaarder zijn. Een voorjaars-/najaar dekbed is feitelijk het hele jaar door te gebruiken door onze verwarmde slaapkamers maar is dan met name geschikt voor mensen die het niet snel koud hebben in bed.
Winterdekbed
Een winterdekbed is speciaal voor de winter en is een dik type dekbed met een warmteklasse 1. Dit type dekbed wordt nauwelijks verkocht in Nederland en is het warmste en dikste type dekbed. Een warmteklasse 1 dekbed wordt bepaald door de vulling en het vulgewicht. Een winterdekbed heeft de meeste vulling en is een relatief zwaar type dekbed dat extra isolerend is en warmte goed vasthoudt.
Welke maat van het dekbed past bij u?
Welke maat dekbed u het beste kunt nemen is afhankelijk van de maat van uw bed. Hieronder vindt u de maat van het bed met daarbij de beste maat voor het dekbed die verkrijgbaar zijn in Nederland.
Eenpersoonsbed: 80/90/100 x 190/200 cm
Dekbed maat: 140 x 200 cm of 140 x 220 cm
Twijfelaar bed: 120/140 x 190 /200 cm
Dekbed maat: 200 x 200 cm of 200 x 220 cm
Twee persoons bed: 160 x 200 cm
Dekbed maat: 240 x 200 cm of 240 x 220 cm
Twee persoons bed: 180 x 200 cm of 200 x 200/210
Dekbed maat: 240 x 200 cm of 240 x 220 cm

Welke materialen worden er gebruikt voor dekbedden?
Hieronder nemen we alle type materialen door die gebruikt worden als vulling voor dekbedden.
Dons
Dons is sterk isolerend omdat het allemaal luchtlaagjes creëert. Dons is licht in gewicht en soepel maar werkt goed minder goed met vocht. Daarnaast kan dons gedurende de nacht te warm worden omdat dus bijzonder goed isoleert en dus warmte vasthoudt. Dons en veren worden vaak gemengd en hoe hoger het dons percentage hoe lichter in gewicht en hoe warmer het dekbed wordt. Dons is licht en soepel maar niet geschikt als u transpireert of het snel warm heeft.
Wol
Wol is een natuurlijk materiaal dat lanoline (wolvet) in zich heeft. Lanoline is wolvet en zorgt ervoor dat het vocht sneller verplaatst waardoor een wollen dekbed snel droogt. Ondanks de isolerende werking transporteert wol vocht snel naar de buitenlucht waardoor het niet snel klam aan zal te voelen. Wol heeft een isolerende werking maar minder sterk dan dons. Een wollen dekbed is wel relatief stug en voelt warm aan in de winter en is luchtig in de zomer. Let op, als je een wollen dekbed wast was je de lanoline eruit er verliest wol de goede vochtregulerende eigenschap.
Synthetische materialen
Dekbedden met synthetische vezels zorgen ervoor dat het dekbed gewassen kan worden en hierdoor antihuisstofmijt werkt (dit kan overigens ook met katoenen dekbedden). Hierdoor zijn synthetische dekbedden zeer geschikt voor mensen met allergieën. Het dekbed moet wel wasbaar zijn op tenminste 60 graden want dan pas wordt de huisstofmijt gedood. De meeste synthetische dekbedden zijn minder goed ventilerend en werken ook minder wat vocht opname betreft. Ook kunnen synthetische dekbedden zorgen voor een onprettige warmte.
Bamboe
Bamboe dekbedden zijn duurzaam en werken het beste voor de zomer. Bamboe is licht, zacht, ventileert goed en absorbeert vocht geweldig goed. Een bamboe dekbed is koel en blijft droog waardoor het zeer geschikt is voor mensen die snel of veel transpireren. Bamboe blijft koel en houdt maar weinig warmte vast waardoor het bijzonder goed voor de zomer maanden werkt. Bamboe is antiallergisch en is wasbaar in de wasmachine en droogt sneller dan katoen.
Katoen
Katoenen dekbedden zijn een 100% natuurlijk en neemt heel goed vocht op. Daarnaast ventileert katoen goed en voelt het zacht aan. Een katoenen dekbed is wel redelijk zwaar maar dat heeft op zich ook een voordeel want dit creëert geborgenheid en zoals zwaartedekens. Omdat katoen gemakkelijk lucht doorlaat is een katoenen dekbed fijn als je het ’s nachts snel (te) warm hebt en/of transpireert. Een katoenen dekbed is redelijk soepel en een lichter dan wol maar wel weer zwaarder dan dons. Katoen is geschikt voor mensen met allergieën en is wasbaar op 60 graden.
Zijde
Zijde dekbedden verhogen het slaap genot vast en zeker. Zijde heeft bijzonder veel gunste eigenschappen die perfect werken voor dekbedden. Zo is zijde licht en soepel en geweldig temperatuur regulerend maar ook vocht regulerend. Zijde is antiallergeen en er wil van nature géén huisstofmijt in leven en blijft dus altijd huisstofmijt-vrij. Het is antistatisch waardoor het géén stof aantrekt. De eigenschappen van zijde zorgen ervoor dat zijden dekbedden geschikt zijn voor carapatiënten maar ook voor mensen met allergieën voor wol en dons, voor reumapatiënten en mensen met een huisstofmijtallergie.
Alpacawol
Een dekbed gevuld met alpacawol biedt veel voordelen. Alpacawol is hypoallergeen en biedt een perfecte warmte- en vochtregulatie. Daarnaast is alpacawol licht van gewicht en soepel (niet vergelijke met gewoon wol) en biedt het een betere isolatie als gewoon wol. Alpalcawol heeft een holle vezel is sterker en is wel vijf keer warmer dan gewoon wol maar blijft relatief koel in de zomer. Alpacawol is de enige wol soort die geen lanoline bevat en is hypoallergeen. De gladde alpalca-vezels kriebelen of prikken ook niet aan de huid. Mensen die allergisch zijn voor schapenwol zijn dit vrijwel nooit niet voor alpacawol.
Tencel
Tencel dekbed is gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom en biedt allerlei voordelen. Tencel neemt 50% meer vocht op dan katoen en is een sterk materiaal met een lange levensduur. Tencel voelt zacht aan, ventileert goed en is net zo koel als linnen en net zo warm en comfortabel als wol en is zo sterk als katoen. Tencel is helaas maar wasbaar op 40 graden wat huisstofmijten niet dood
Kameelhaar
Kameelhaar dekbedden zijn geweldig warmte regulerend. In de woestijn is het immers overdag wel 45 graden en gedurende de nacht minus 10 graden. Hierdoor koelt kameelhaar af als het warm is en verwarmt het als het koud is. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur optimaal blijft waardoor je minder zweet, beter slaapt en frisser wakker wordt. Een kameelhaar dekbed is zacht en soepel en hierdoor niet te vergelijken met wol. Een kameel haar dekbed zorgt voor de perfecte temperatuur en is ook nog eens goed vocht regulerend… Kortom een kameel dekbed is wellicht één van de fijnste soorten dekbedden.
Wat zijn de voor- en nadelen per dekbed materiaal in het kort:
Voordelen dons dekbed
- Dons houdt warmte vast
- Dons heeft een hoog isolerend vermogen
- Dons is licht van gewicht en soepel van vorm
De nadelen van dons:
- Dons heeft een (te) hoog isolerend vermogen
- Dons neemt nauwelijks vocht op
- Niet echt geschikt voor kinderen ivm oververhitting
Wollen dekbed voordelen
- Wol is zelfreinigend
- Wol is vocht absorberend
- Een wollen dekbed is warm in de winter, luchtig in de zomer
De nadelen van een wollen dekbed:
- Wol is stug en minder soepel
- Wol is relatief zwaar
Synthetisch dekbed voordelen
- Het is wasbaar in de wasmachine
- Is geschikt voor kinderen en voor mensen met allergieën
- Goedkoper dan dons of wol
Nadelen van een synthetisch dekbed:
- Neemt meestal slecht vocht op
- Kan bijzonder isolerend werken
Voordelen van bamboe:
- Goed ventilerend en goed vocht absorberend
- Is zacht, licht en ademend goed
- Is Antiallergisch en antibacterieel
- Is wasbaar op 60 graden
Nadelen een bamboe dekbed:
- Minder geschikt voor in de winter
Voordelen van een katoenen dekbed:
- Biedt goede ventilatie en vochtopname
- Is 100% natuurlijk en zacht
- Is antiallergisch en wasbaar op 60 graden
- Geschikt voor kinderen en volwassenen
- Werkt goed bij transpiratie of oververhitting
Nadelen van een katoenen dekbed:
- Is een wat zwaarder dekbed
Voordelen van een zijde dekbed:
- Is licht van gewicht en soepel
- Heeft een hoog vocht opnemend vermogen en staat het vocht ook snel weer af
- Is bijzonder warmt regulerend
- Is antiallergisch 100 % natuurlijk
- Is antistatisch en trekt hierdoor geen stof aan
Nadelen van een zijde dekbed:
- Is een kostbaar type dekbed
Voordelen van een alpalca wollen dekbed:
- Is hypoallergeen
- Biedt een goede warmte- en vochtregulatie
- Is licht van gewicht
- Biedt prettige en betere isolatie dan wol
Nadelen van een alpalca wollen dekbed:
- Is een relatief kostbaar dekbed
Voordelen van een Tencel dekbed:
- Is 100% natuurlijk en Vegan
- Is licht en neemt goed vocht op en staat dit snel weer af
- Is bacterie- en huisstofmijt werend
- Is licht en biedt een goed ventilerend vermogen
- Is van nature antibacterieel en wasbaar op 60 graden
Nadelen van een Tencel dekbed:
- Geen nadelen
Voordelen van een kameelhaar dekbed:
- Is 100% natuurlijk en bijzonder goed temperatuur regulerend
- Verkoelt in de zomer en verwarmt goed in de winter
- Is licht, goed ventilerend en neemt goed vocht op en staat dit snel weer af
- Zorgt voor een droog en warm slaapklimaat
Nadelen van een kameelhaar dekbed:
- Geen nadelen
Welke mensen kunnen snel problemen ervaren?
Hoe nieuwer en beter een huis is hoe beter geïsoleerd. Hierdoor kunnen er sneller problemen ontstaan door oververhitting gedurende de nacht. Het bouwjaar van de woning speelt hierbij een grote rol.
In veel Nederlandse huizen is het vaak bijzonder warm in de winter en onvoldoende koel in de zomer. In dat geval is een donzen dekbed niet zo’n goed idee. Dons isoleert namelijk en houd dus uw lichaamswarmte vast. Hierdoor loopt de temperatuur op gedurende de nacht met als gevolg dat het al snel te warm wordt na een paar uur slapen.
Is uw huis goed geïsoleerd dan kiest u het beste voor een warmte regulerend materiaal zoals zijde. Een zijde dekbed biedt enorm veel voordelen en er is geen enkel ander materiaal dat zo goed warmte reguleert. Zijde is heel licht in gewicht en soepel. Het heeft een hoog vocht opnemend vermogen (en staat het vocht ook snel weer af) en is dus bijzonder warmte regulerend. Daarnaast is antistatisch (trekt géén stof aan en daardoor hygiënisch) en kan en wil er geen huisstofmijt in leven. Kortom zijde heeft naast de goede warmte regulerende eigenschappen nog veel meer belangrijke voordelen en zeker als het om een dekbed gaat.
Emperior Silk zijden dekbed 300g/m2 kan het hele jaar geschikt zijn: Verkoelend in de zomer, aangenaam in de winter. Een ideaal dekbed om jouw klanten ‘slaap geluk’ te brengen!
Het beste dekbed online kopen
U kunt bij ons prima een nieuw dekbed online kopen, gewoon rechtstreeks bij ons uit de webshop. We hebben verschillende soorten dekbedden in vrijwel alle maten voor u op voorraad, waardoor we uw bestelling binnen enkele dagen kunnen versturen. Wij zorgen voor een snelle verzending naar uw adres, zodat u snel heerlijk kunt slapen. Heeft u nog vragen over een van onze dekbedden, de materialen of de verschillende modellen? Neem dan even contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over. U kunt ons bereiken op 070-3387010