
De feiten over in-slaap-vallen
Het duurt gemiddeld maximaal 30 minuten voordat mensen in slaap vallen. De één slaap veel sneller en gemakkelijker in dan de ander. Dit komt door verschillende factoren waaronder het geslacht. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker moeite hebben met in slaap vallen dan mannen. Maar ook leeftijd en stress spelen een rol. Hieronder vind je tips om gemakkelijk in slaap te vallen en beter te slapen.
Slaaptip 1: Het beste ga je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed
Hoe regelmatiger u naar bed gaat én opstaat hoe beter. Regelmaat is enorm belangrijk voor goede en gezonde slaap.
Slaaptip 2: Vermijd cafeïne en alcohol.
Als je geen makkelijke slaper bent is het beter minimaal één uur voordat je gaat slapen niets meer te drinken of te eten en natuurlijk al helemaal geen koffie of cola.
Slaaptip 3: Geen beeldschermen voordat je gaat slapen.
Vermijd beeldschermen maar ook je mobiele telefoon. Doordat het blauwe licht van beeldschermen onze melatonine-aanmaak verstoort vallen we hierdoor een stuk lastiger in slaap. Melatonine zorgt er namelijk voor dat we moe worden als het donker wordt en gemakkelijk in slaap vallen.
Slaaptip 4: Maak je slaapkamer een rustige en veilige plek
Een opgeruimde donkere slaapkamer draagt bij aan een betere nachtrust. Houd je slaapkamer opgeruimd zonder kledingstukken op de grond, zorg voor donkere gordijnen en houdt de temperatuur in je slaapkamer rond de 17 graden. Kies uw woonaccessoires in rustige kleuren en hou het zo veel mogelijk bij natuurlijke tinten (liefst met biologische verf) en materialen.
Slaaptip 5: Ga ontspannen en rustig naar bed
Stress en spanning zijn uit den boze als het om goed slapen gaat. Vlak voor het slapen gaan is het belangrijk dat we ons niet opwinden en dat we zo veel mogelijk ontspannen zijn. Neem ook rustig de tijd om jezelf klaar te maken om te gaan slapen en doe alles min of meer in dezelfde volgorde. Een boek lezen voor het slapen gaan werkt goed om nog meer tot rust te komen.
Slaaptip 6: Een frisse slaapkamer met frisse lucht
De zuurstofkwaliteit laat op de meeste slaapkamers te wensen over. Als je regelmatig wakker wordt met dikke ogen en een wazig hoofd ga dan met je raam open slapen of plaats een luchtzuiveraar in je slaapkamer. Schone en frisse lucht werkt verfrissend en verbetert uw algehele welzijn. Dit is mat name van belang voor je slaapkamer waar je zo maar 8 uur lang aan één gesloten verblijft.
Slaaptip 7: Zorg voor zo min mogelijk elektra in uw slaapkamer
Elektrische velden en magnetische velden kunnen de normale elektrische signalen in het menselijk lichaam verzwakken en verstoren. Dit heeft een direct effect op onze biologische- en hormonale processen. Het beste zorgt u ervoor dat er geen stekkerblok of elektriciteitsdraden onder uw bed liggen. Zorg er ook voor dat er géén DECT-telefoon, mobiele telefoon of wekkerradio op het nachtkastje ligt. En als laatste zorg voor zo min mogelijk staal in de directe omgeving van het bed. Staal creëert een magnetisch veld waardoor spierspanning in het menselijk lichaam verhoogd wordt. Om goed te slapen is echter juist ontspanning nodig in plaats van spanning.
Slaaptip 8: Zorg voor voldoende daglicht
Het klinkt misschien gek maar voldoende daglicht zorgt ervoor dat je melatoninespiegel op peil blijft. Als je gedurende de dag genoeg daglicht “ziet” dan maak je ’s avonds genoeg melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat we gemakkelijk in slaap vallen. Zeker in de winter, de donkere maanden van het jaar, is dit nog belangrijker.
Slaaptip 9: Volg je slaapcyclus
Ga elke dag op tijd naar bed. Als je op tijd naar bed gaat werk je mee aan je natuurlijke ritme. Een natuurlijke slaapcyclus duurt 90 minuten en bestaat uit 3 fasen. Het is het beste als je ontwaakt in de laatste fase van de ‘lichte slaapfase’ cyclus. Als je je wekker rond dit tijdstip zet ontwaak je precies op het juiste moment. Hierdoor word je minder moe en prettiger wakker.
Slaaptip 9: Zoek je beste houding
De één slaapt het liefst op zijn zij en de ander slaapt het beste op zijn rug. Ook uzelf heeft een favoriete slaaphouding. Zoek uit hoe je het beste ontspannen kan en hoe je het prettigst ligt. Als je op je buik slaapt kan dit spanning op de nek en onderrug veroorzaken. Als je op je rug slaapt kan dit de neiging tot snurken versterken.
Slaaptip 11: Meer bewegen om beter te slapen
Bewegen is goed voor je lichaam, maar wist je ook dat dit een positief effect heeft op slapen? Als je last hebt van slaapproblemen dan is het misschien zo dat je te weinig beweegt. Hoe meer je beweegt hoe groter de kans dat je moe wordt. Door je overdag in te spannen zal je ‘s nachts dieper en beter slapen. Buiten het feit dat bewegen goed is voor ons lichaam werkt bewegen dus ook om beter te slapen. Doe dit echter niet vlak voor het slapen gaan maar want dit maakt je juist meer actief.
Slaaptip 12: Notitieboekje en pen op je nachtkastje
Als je de slaap niet kan vatten en als je ligt te piekeren en te malen is het beter dit op papier te zetten en van u af te schrijven. Als je je gedachten opschrijft komen je gedachten meestal tot rust en kan je daarna gemakkelijk in slaap vallen.
Slaaplekker!
Team Royal Health Foam
Geschreven door Chris Nederhorst