Hoe lang is de levensduur van onze matrassen? De levensduur van een matras is sterk afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn de kwaliteit van de gebruikte materialen, het onderhoud en de vochthuishouding.
Hoe kunt u optimaal gebruik maken van onze matrassen en de levensduur verlengen?
Kwaliteit van het matras
De kwaliteit van het matras speelt wellicht de grootste rol wat betreft de levensduur. Kwalitatief kunnen wij onze matrassen niet veel beter maken en hier hoeft u zich, wat betreft de levensduur, dan ook geen zorgen over te maken. Alle schuimen die wij gebruiken zijn van absolute topkwaliteit en gaan in ziekenhuizen zelfs 5 jaar mee (waar onze matrassen vaak 24 per dag gebruikt worden). Wij hebben een helder beeld wat wij kunnen verwachten als het gaat om garantie gevallen en dit is gelukkig volledig te verwaarlozen.
Het matras omkeren
Alléén onze koudschuim matrassen moeten gekeerd worden. In principe hoeft een koudschuim matras niet per se gekeerd te worden omdat kuilvorming eigenlijk niet of nauwelijks voorkomt maar toch is het beter het matras af en toe (3 a 4 keer per jaar) te keren. Het omkeren van het matras zal de levensduur zeker verlengen. Door het continu op dezelfde plaats druk uitoefenen zal uiteindelijk de veerkracht van het matras uiteindelijk verminderen. En het is juist de veerkracht die zorgt voor de goede ondersteuning. Onze traagschuim matrassen mogen het beste een 3 of 4 keer per jaar van het voeteneind naar het hoofdeinde gekeerd worden (dus niet van boven naar beneden maar een slag draaien).
Matras én slaapkamer goed ventileren
Vocht is niet goed voor een matras en dus ook voor onze matrassen niet. Vocht laat de materialen sneller verouderen en zal ook voor verlies van veerkracht en dus steunverlies zorgen. Alleen door uw slaapkamer én matras dagelijks goed te ventileren kan uw matras goed drogen. Hoe droger uw matras blijft hoe beter. Bacteriën en schimmels krijgen minder kans om te groeien en te vermeerderen en het matras behoudt zijn veerkracht daardoor beter. Gedurende de nacht verliest u ongeveer 300 a 400 milliliter vocht. Als u ziek bent verliest u vaak nog meer vocht en krijgt het matras niet goed de kans om te drogen. Het matras absorbeert en reguleert bijna al dat vocht. Zorg dus voor ventilatie en laat gedurende de dag het dekbed opengeslagen op het voeteneind liggen.
Een goede bedbodem
De bedbodem heeft ook invloed op de levensduur van het matras. Een bedbodem die het gewicht van het matras en de slaper goed verdeelt verlengt de levensduur van uw matras. Door een goede gewichtsverdeling wordt het matras minder geplet dan bijvoorbeeld bij een lattenbodem met stugge of weinig latten.
De levensduur
De levensduur van onze matrassen ligt rond de 11 en 12 jaar met het hierboven beschreven onderhoud. Na 12 jaar zal het koudschuim aan veerkracht verloren hebben en zal de matras dus minder ondersteuning bieden. Veruit het duurzaamste materiaal om een matras van te maken is koudschuim. De levensduur is gewoon bijzonder lang zonder dat het materiaal veerkracht verliest. De levensduur van ons traagschuim is iets korter (10 jaar). Het uit zich dan niet in kuilvorming maar dat het materiaal weker wordt.
Wanneer moet u een matras eigenlijk vervangen?
Hoe goed u uw matras ook onderhoudt of hoe goed de kwaliteit van het matras ook is, op een gegeven moment is het matras gewoon op. Indicaties dat een matras vervangen moet worden zijn o.a.:
- Als er kuilvorming ontstaan is
- Als u niet meer uitgerust wakker wordt
- Als u lichamelijke klachten bij het opstaan heeft
- Gedurende de nacht veel draait
- Als u het matras niet meer comfortabel vindt
Ook een onaangename geur, gele plekken en verkleuringen van de tijk kunnen indicatie zijn dat uw matras aan vervanging toe is. Dit duidt meestal op vorming van bacteriën en wellicht zelfs op schimmels.
Houd de matrastijk schoon
Al onze matrastijken zijn wasbaar op 60 graden (huisstofmijt dodend). Dit is niet voor niets! Het regelmatig (minimaal 2 x per jaar) wassen van de matrastijk voorkomt bacterie- en schimmelgroei en u spoelt er miljoenen huismijten en hun uitwerpselen mee weg. Naast het wassen van de matrastijk is het gebruik van een katoenen onderdeken absoluut aan te raden omdat het meeste vuil zich daarin zal verzamelen. Onze katoenen onderdekens zijn wasbaar op 60 graden en deze wast u veel makkelijker, en daardoor vaker, dan uw matrastijk.
Kuilvorming of vervorming?
Elk matras vervormt! Ook die van ons. Een vervorming is meestal geen enkel probleem. Het matras neemt een klein beetje de vorm van de slaper aan en dit komt over het algemeen de slaper ten goede. Deze kleine vervorming zorgt er voor dat er minder druk op het lichaam ontstaat op bijvoorbeeld de schouder of heup. Wij spreken pas van kuilvorming als er een vervorming is die groter is dan 2,5 cm. (de meeste matrassen leveranciers hanteren 4 cm!). Pas dan kan de vervorming negatieve gevolgen hebben voor de ergonomie en het comfort.
Algemene levensduur van matrassen
De gemiddelde levensduur van een goed matras is ongeveer 7 a 8 jaar. Als uw matras ouder dan 8 jaar is en niet meer echt comfortabel voor u aanvoelt, is het matras zeer waarschijnlijk aan vervanging toe. Want slapen op een slecht matras is niet goed voor uw nachtrust en dus niet goed voor uw algehele gezondheid. Ongemerkt gaat het comfort en de ondersteuning achteruit en kunt u problemen met slapen en daardoor allerlei verschillende klachten krijgen.
Geschreven door Chris Nederhorst