Traagschuim vs. koudschuim
Wie zich gaat verdiepen in de wereld van matrassen, komt vrijwel zeker de termen traagschuim en koudschuim tegen. Wat is het verschil tussen traagschuim en koudschuim eigenlijk? En welk schuim past het beste bij welke soort slaper? Hieronder vind je de verschillen tussen koudschuim en traagschuim en kom je er snel achter wat het beste bij jou past.
Veerkracht en tegendruk
Een van de grootste verschillen tussen traagschuim en koudschuim is de veerkracht en tegendruk die beide schuimen bieden. Koudschuim is veerkrachtig en blijft dit ook met het verstrijken van de jaren. Warmte of koude heeft géén invloed op koudschuim. Koudschuim biedt dus onder alle omstandigheden veerkracht en steun. Als je koudschuim met je hand indruk en je hand weggehaald zal het direct terug komen in de oorspronkelijke vorm.
Traagschuim is niet veerkrachtig en biedt nauwelijks tegendruk. Als traagschuim warm wordt, door je eigen lichaamstemperatuur, wordt het zacht en maakt het een unieke mal van de slaper. Hierdoor ervaar je nauwelijks drukpunten en ontstaat er een soort zwevend effect. De doorbloeding wordt nergens afgekneld waardoor je veel minder zal hoeven om te draaien in bed waardoor je rustiger zal slapen. Als je traagschuim met je hand indrukt en je haalt je hand weg zal het langzaam/ traag terugkomen in de oorspronkelijke vorm. Hierdoor heet traagschuim traag-schuim.
Ventilerende eigenschappen van koudschuim en traagschuim
Traagschuim en koudschuim hebben beide een open celstructuur, waar andere schuimen (polyether of latex bijvoorbeeld) dat niet hebben. Een open celstructuur is een belangrijke eigenschap voor een goede ventilatie en een droger slaapklimaat. Koudschuim ventileert echter beter dan traagschuim omdat het niet of nauwelijks dichtgedrukt wordt en ook niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen in het koudschuim blijven hierdoor altijd open en de ventilerende eigenschappen blijven behouden als je erop ligt.
Als je op een traagschuim matras gaat liggen zal het een mal maken van jouw unieke lichaamsvorm. Hierdoor vervormt het en worden er cellen dichtgedrukt waardoor het ventilerende vermogen afneemt. Doordat de ventilatie beter is in koudschuim is het ook koeler en beter voor mensen die transpireren.
Koel of warm matras
Doordat koudschuim beter ventileert, zijn koudschuim matrassen koelere matrassen dan traagschuim matrassen. Dit betekent niet dat je het direct koud krijgt op een koudschuim matras, maar dat het goed ventileert en niet snel (te) warm wordt.
Traagschuim omsluit het lichaam meer en de celstructuur wordt tijdens het slapen gedeeltelijk dichtgedrukt waardoor het ventilerende vermogen deels verloren gaat en dus minder goed ventileren. Ook blijft de bloedcirculatie (doorbloeding) beter bij traagschuim omdat deze door de drukverlagende eigenschappen niet wordt afgekneld. Dit zorgt ook voor meer warmte. Deze warmte is vergelijkbaar met de warmte die je voelt na een goede wandeling of sporten. Als je een goede doorbloeding hebt, krijg je het sowieso minder snel koud. De juiste temperatuur in bed draagt bij aan een betere en rustigere nachtrust en is dus iets om rekening mee te houden.
Opbouw van een koudschuim matras en van een traagschuim matras
Een traagschuim matras bestaat nooit volledig uit traagschuim. Een traagschuim matras heeft aan de onderkant (drager) een veerkrachtige laag nodig die opwaartse druk en dus steun biedt. Denk hierbij aan een drager van pocketveren, latex, polyether, of in het beste geval koudschuim.
Deze onderlaag zorgt voor opwaartse druk en de laag traagschuim die hierboven op ligt, zal een perfecte mal maken van de unieke lichaamsvorm. Als die onderste laag zou ontbreken, krijgt het lichaam geen enkele steun en zinkt u helemaal weg in het traagschuim. Koudschuim matrassen kunnen uit één laag of meerdere lagen koudschuim bestaan. Meerde lagen verdienen de voorkeur omdat het koudschuim matras hierdoor minder wiebelig en rustiger wordt.
Wie kiest voor traagschuim en wie kiest voor koudschuim?
Koudschuim en traagschuim zijn twee hele verschillende materialen en hebben dus ook verschillende toepassingen.
Traagschuim werkt ideaal bij lichamelijke klachten zoals artrose en reuma Traagschuim r minder druk op het lichaam komt waardoor er minder snel pijnklachten zullen ontstaan. Traagschuim biedt een ‘omhullend’ gevoel, waarbij het zich nauw aanpast aan de contouren van het lichaam en extra ‘ruimte’ biedt aan gebieden zoals de schouders en heupen.
Dit helpt om pijnlijke gewrichten te ontzien en de bloedcirculatie te verbeteren. Mensen met lichamelijke klachten hebben hierdoor meestal meer baat bij een traagschuim matras.
Koudschuim biedt juist veel veerkracht en dus ondersteuning. Koudschuim werkt hierdoor goed bij rugklachten omdat het zo goed ondersteund en slaapt gewoon prettig. Mensen die het snel warm hebben in bed kunnen over het algemeen beter voor koudschuim kiezen, terwijl mensen die het snel koud hebben het beste voor traagschuim kunnen kiezen. Dit is wel wat kort door de bocht aangezien traagschuim zo enorm goed helpt voor mensen met reuma of artrose. Voor mensen met deze klachten wordt het een keuze tussen warm slapen maar zonder pijnklachten of koel slapen maar met pijnklachten.
Beide schuimsoorten bieden veel comfort en een goede ondersteuning als de juiste stevigheid gekozen wordt. Beide schuimsoorten gaan ook lang mee als de goede kwaliteit gekozen wordt. Dit maakt beide schuimen duurzaam en op de lange termijn een betere investering dan andere matrassen.
Wat is de ideale dikte van een matras?
Een koudschuim matras is meestal alleen van koudschuim gemaakt, terwijl een traagschuim matras altijd een combinatie is van een veerkrachtige drager (onder zijde van het matras) met een laag traagschuim aan de bovenzijde van het matras. Deze drager is dan vaak van pocketveren, latex, polyether of koudschuim gemaakt.
Een traagschuim matras wordt dus nooit van alleen maar traagschuim gemaakt. Mocht dat wel zo zijn, dan krijgt het lichaam geen steun en zinkt u totaal weg in het traagschuim en kom je volledig vast te liggen. Het is dus juist de combinatie tussen een veerkrachtige onderlaag die voor de steun zorgt en de traagschuim laag die voor drukverlaging en comfort zorgt.
Hierdoor is het belangrijk dat het matras dik is. De ideale dikte voor zowel traagschuim- als koudschuim matrassen is 25 cm. Hierdoor heb je genoeg ruimte om weg te zakken, maar is er nog wel plek voor een stevige drager die ondersteuning geeft. Naast het feit dat een dikker matras dus comfortabeler is, gaat het ook langer mee. Dit komt simpelweg omdat er in een dikker matras meer schuim zit wat u kunt belasten.
Hoe lang gaan koudschuim en traagschuim matrassen mee?
Beide schuimen gaan in de regel lang mee, mits deze van goede kwaliteit zijn. Omdat beide schuimen een open celstructuur hebben, komt kuilvorming nauwelijks voor bij beide schuimen. Echter kan er bij koudschuim een lichte vervorming optreden die die normaal is en niet voelbaar .
Beide types matrassen gaan in de regel zo’n 10 jaar mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Na ongeveer 10 jaar zal de veerkracht duidelijk minder zijn en neemt de ondersteuning hierdoor af.
Wat is het beste? Koudschuim of traagschuim
Gezien de grote verschillen tussen koudschuim en traagschuim is het moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Welk schuim voor u het beste werkt, wordt bepaald door uw specifieke wensen, behoeften en eventuele lichamelijke klachten. U zou het als volgt kunnen zien: heeft u het snel warm en transpireert u veel ‘s nachts, maar heeft u geen drukgerelateerde lichamelijke klachten zoals reuma, fibromyalgie of artrose, dan kiest u het beste voor koudschuim.
U zou het als volgt kunnen zien: heeft u het snel warm en transpireert u veel ‘s nachts, maar heeft u geen drukgerelateerde lichamelijke klachten zoals reuma, fibromyalgie of artrose, dan kiest u het best voor koudschuim.
Als u het niet snel warm heeft (of zelfs snel koud) en/of lichamelijke klachten heeft waarbij druk op het lichaam pijnlijk is, dan is traagschuim de beste keuze.
Benamingen van koudschuim en traagschuim
Koudschuim en traagschuim zijn beide m HD-schuim lthfoam.com/begrippenlijst/hr-schuim/" title="Uitleg over HR-schuim "> HR-schuim ie onder verschillende benamingen worden verkocht. Om een goede keuze te maken tussen de twee materialen is het belangrijk om te weten wat deze benamingen zijn.
Koudschuim wordt ook wel HR-schuim of HD-schuim genoemd. HR staat voor High Resilience (hoge veerkracht) en HD staat voor High Density (hoge dichtheid) wat beide op het zelfde neerkomt.
Matrassen van traagschuim hebben vele namen die allemaal doelen op hetzelfde product. Traagschuim wordt ook wel visco-elastisch polyurethaanschuim, NASA-schuim, viscoschuim, memory foam, of slow motion foam genoemd. Traagschuim dankt zijn naam aan het feit dat het schuim langzaam (traag) terugkomt in de originele vorm.
Kwaliteitsverschillen bij traagschuim en koudschuim
Zowel koudschuim als traagschuim hebben tegenwoordig enorme kwaliteitsverschillen, maar wanneer weet u nu zeker dat u een goed traagschuim of koudschuim koopt?
Bij traagschuim is het gelukkig vrij eenvoudig. Als het traagschuim dat u op het oog heeft medisch gebruikt wordt, weet u vrijwel zeker dat het ook daadwerkelijk drukverlagend is en dus goed werkt. U kunt dus vragen waar het traagschuim medisch gebruikt wordt. Want met traagschuim kan het gemakkelijk fout gaan als u geen goed traagschuim koopt. Goed traagschuim moet namelijk pas zacht worden bij 29 °C. De uitwendige lichaamstemperatuur van de mens is rond de 28 °C. Het schuim zal dus alleen zacht worden op de punten waar druk en wrijvingswarmte ontstaat. Op de schouder en heup wordt de meest druk uitgeoefend en hier zal het schuim ook warmer worden dan 18 graden waardoor het daar zacht wordt en een mal maakt. Traagschuim wat al zacht wordt bij 26 °C zal onder het gehele lichaam zacht worden en hierdoor zijn drukverlagende eigenschappen verliezen.
Bij koudschuim gaat het vooral om de veerkracht. Deze wordt met name bereikt door de stof polyol die aan het schuim wordt toegevoegd om het elastisch en soepel te maken. Polyol is echter een dure stof waardoor schuimfabrikanten hier snel op besparen en koudschuim aanbieden met weinig polyool, en dus weinig veerkracht. Als u voor een traagschuim of koudschuim matras kiest, raad ik u echt aan om dit alleen te kopen als u zeker weet dat u een kwalitatief goed product koopt.
Zijn traagschuim en koudschuim veilige schuimen?
Naast toegevoegde chemische middelen zoals anti bedbug, anti mug en of antihuisstofmijt worden er ook vaak chemische lijmen gebruikt met formaldehyde. Formaldehyde is een droogstof voor synthetische lijmen en is kankerverwekkend. Het is mij dan ook een raadsel dat dit gewoon in matrassen gebruikt mag worden. Het RIVM geeft aan matrassen de eerste dagen te laten luchten om de formaldehyde stank te doen verdampen maar hiermee krijg je de formaldehyde niet uit het schuim. Maar er is nog meer. Er worden ook vaak brandvertragers toegevoegd. Echter zit er broom in de meeste brandvertragers en broom is rattengif!! Ook weer onbegrijpelijk dat dit in matrassen verwerkt mag worden. Bij ons (Royal Health Foam) komen al deze stoffen niet voor in onze matrassen. Onze matrassen zijn 100% vrij van deze chemische middelen.
Voor- en nadelen van koudschuim en traagschuim
Voordelen van koudschuim: Koudschuim blijft koel gedurende de nacht omdat het goed kan ventileren. Koudschuim biedt veel veerkracht en gaat lang mee omdat er geen kuilvorming in kan ontstaan.
Nadelen van koudschuim: Koudschuim matrassen zijn relatief zwaar en de kwaliteitsverschillen zijn erg groot.
Voordelen van traagschuim: Traagschuim maakt een mal van je unieke lichaamsvorm vorm en werkt hierdoor druk-verlagend wat goed werkt tegen pijnlijke gewrichten en spieren. Traagschuim creëert een behagelijke warmte wat fijn is voor mensen die het snel koud hebben.
Nadelen van traagschuim: Traagschuim kan als warm ervaren worden omdat het minder goed ventileert. Ook kan traagschuim ervoor zorgen dat je “vast” komt te liggen in je mal en dat het omdraaien op bed minder gemakkelijk gaat.
Onze beste matrassen
Ons beste koudschuim matras is het Comfort Premium Air matras.Ons beste traagschuim matras is het Premium Support traagschuim matras.
Conclusie verschil tussen koudschuim
Traagschuim biedt een uitstekende drukverdeling en past zich aan aan de contouren van het lichaam. Hierdoor is traagschuim perfect voor mensen met drukgerelateerde aandoeningen, zoals reuma, artrose en fibromyalgie. Het enige nadeel van traagschuim is dat het wat warmer is.
Koudschuim is daarentegen een veerkrachtiger materiaal en drukt hierdoor direct terug. Het materiaal koudschuim biedt veel steun en een goede ergonomie en is daarom geschikt voor rugklachten die voortkomen uit een slechte (slaap)houding. Koudschuim is ook koeler dan traagschuim en is dus uitermate geschikt voor mensen die het snel warm hebben. De keuze tussen beide type matrassen is dus afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en slaapbehoeften.
De keuze tussen beide is dus afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en slaapbehoeften.
Twijfelt u welk type matras het beste bij u past? Neem dan gerust contact op via 070-338 70 10. Wij kunnen uw persoonlijk advies geven over welk matras het beste bij u past.
Geschreven door Chris Nederhorst