Zijde
Zijde is een volledig natuurlijke stof die gemaakt wordt door rupsen en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori) die in Nederland de Moerbei heet. Zijde wordt door rupsen gemaakt om er hun cocon mee maken.
Het meest luxe slapen doe je op zijde
- Licht in gewicht en soepel
- Hoog vochtopnemend vermogen
- Hypoallergeen en antiallergisch
- 100% natuurlijk
Toont alle 17 resultaten
Algemene informatie Zijde
Niet voor niets sliepen (of slapen) keizers en koningen onder zijde…zijde is geliefd vanwege de super zachte en gladde structuur en prachtige glans. Maar ook de souplesse hoe het om je heen valt en alles precies goed maakt. Zijde biedt namelijk nog veel meer unieke voordelen. Zo brengt zijde vocht in de huid, kunnen er geen rimpels optreden en kan haar er niet door breken. Ook is zijde is van nature antibacterieel en antischimmel en antihuisstofmijt waardoor het ideaal is voor slaapproducten zoals lakens, kussens en dekbedden. Maar een van de belangrijkste eigenschappen van zijde is dat het enorm temperatuur – en vochtregulerend is.
Zijde imiteren
Al jaren wordt geprobeerd om zijde te imiteren. Zo zijn er nu meerdere textiele die erop lijken en ‘kunstzijde’ worden genoemd. Viscose is daar een goed voorbeeld van, echter is dit natuurlijk en een volledig andere stof dan zijde. Door middel van een eenvoudige brandproef kan je zo zien of je met echte zijde of kunstzijde te maken hebt. Zo brandt echt zijde bijzonder slecht, zelfs wanneer je het uit elkaar pluist dan nog doven aangestoken zijde vezels zeer snel. Kunstzijde brand juist bijzonder goed en stinkt naar verbrand plastic. Echt zijde laat zich eigenlijk niet imiteren omdat de eigenschappen van zijde zo bijzonder goed en divers zijn.
Zijde vergeleken met wol en katoen
Wollen en katoenen dekbedden zijn meestal vrij zwaar wat voor sommige mensen geborgenheid biedt. Hoewel een Donze dekbed meestal licht in gewicht is is zijde nog lichter en soepeler. Met een zijde dekbed lijkt het wel of er niets op je ligt omdat zijde super licht en soepel is. Als u juist meer gewicht op u wilt voelen, kies dan voor een katoenen dekbed en zeker niet voor een zijde dekbed. Zijde heeft een vochtregulering die een stuk beter is dan katoen en zijde is veel soepeler dan katoen of wol. Ook is de temperatuur regulering van zijde echt uniek en is het ook geschikt voor mensen met verschillende huidaandoeningen en/of allergieën.
Zijde is enorm vochtregulerend
Zijde kan minstens 30% van haar eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat het daarbij nat aan voelt. Zijde heeft als bijzondere eigenschap dat het het opgenomen vocht meteen weer afgeeft aan de lucht. Zelfs als iemand veel transpireert blijft een zijdedekbed droog en is een zijden dekbed bijzonder geschikt bij nachtzweten. Het vocht opnemend vermogen van zijde is uitzonderlijk hoog en is dus 30% van het eigen gewicht. In vergelijking neemt katoen 8,5% vocht op, en dons eveneens 8,5%, polyester neemt 0% vocht op en , TENCEL™/ viscose neemt circa 25% van het eigen gewicht aan vocht op.
Zijde is enorm temperatuur regulerend
Zijde is enorm geschikt als dekbed omdat het zo temperatuur regulerend werkt. Zijde verwarmt u als het koud is en verkoelt het lichaam als het warm is! Dons en wol warmen u relatief snel op maar gaan dan door met hitte geven, ook als u het al warm genoeg heeft. Dit komt omdat dons isoleert door stilstaande lucht. Hierdoor kan je gemakkelijk onrustig gaan slapen en/of wakker worden gedurende de nacht om even het dekbed van u af te slaan. Zijde werkt dus verkoelend bij hitte en verwarmend tijdens de koude winternachten. Daarnaast biedt zijde het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij overmatig nachtzweten.
Zijde is antiallergeen
Zijde is van nature hypoallergeen, antischimmel en antibacterieel. Hierdoor kunnen huisstofmijten niet leven in zijde. Ideaal dus als je allergisch of gevoelig bent voor stof. Zijde is een 100% natuurlijk materiaal en de zijderups maakt het in de cocon (waar de zijde vandaan komt) om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. De cocon is dus van nature hypoallergeen en kan stof- en schimmelmijten doden. Sericine – een natuurlijke vijand van ongedierte en mijten – is van nature aanwezig in zijde, waardoor het een authentieke beschermer tegen allergieën is. Katoen is alleen geschikt bij huisstofmijtallergie als u het elke 6 weken wast op tenminste 60 graden. Dons trekt juist veel stof aan en is juist een voedingsbodem voor huisstofmijten.
Zijde is antistatisch en trekt geen stof aan
Doordat zijde niet statisch wordt bij wrijving trekt het ook geen stof aan. Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Terwijl synthetische stoffen juist vaak antistatische middelen nodig hebben tijdens de productie, onderdrukken de natuurlijke eigenschappen van zijde statische elektriciteit frappant genoeg zonder enige toevoegingen. Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit juist vaker voorkomt en dus stof aantrekken. Zijde, linnen of katoen wordt niet statisch door wrijving en blijft zodoende schoner.
Rustiger slapen met zijde
Zijde voegt zich heel gemakkelijk naar uw lichaam en valt hierdoor soepel en zacht om u heen. Omdat zijde zo glad is kan dit een voordeel zijn voor mensen met reuma- en Parkinson. Maar ook mensen die lastig kunnen bewegen hebben minder last van wrijving bij het omdraaien op bed. Omdat zijde beddengoed zo glad is helpt het bij een gevoelige huid en voor mensen met eczeem of psoriasis.
Geniet zelf ook van zijde door haar luxe en kies ervoor om onder het 100% zijde dekbed dat het Dolce dekbed heet te slapen. Dit dekbed is leverbaar in 175 gram (zomerdeel) en in 350 gram. We bieden ook dekbedden met een bamboe buitenkant en met een katoenen buitenhoes. We bieden ook 100% zijde kussenslopen, 100% zijde dekbedovertrekken en hoeslakens. Al ons zijde is Moerbeizijde.