Wat is talalay latex?
Talalay latex is een natuurlijk rubber dat wordt gewonnen uit tropische rubberboomsoorten in Zuid Amerika en Azië. Het melksap uit deze bomen vormt de basis voor latex. Dit melksap tapt men door met een mes een inkeping te maken in de boomschors. Aan het einde van de inkeping wordt een gootje geplaatst zodat het melksap in een opvangbakje kan druppelen.
Talalay latex wordt gemaakt in een aluminium mal die van boven en van onder is voorzien van metalen stiften. Dit zijn staven die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht. Dit noemt men vulkaniseren. Voordat het schuim gevulkaniseerd wordt, wordt de mal eerst nog vacuüm gezogen, waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de mal. Daarna wordt het latexschuim met vloeibaar stikstof bevroren tot een temperatuur van -30 graden Celsius. Hierdoor springt de gesloten celstructuur open. Vervolgens wordt de temperatuur geleidelijk verhoogd tot 115 graden Celsius. Tijdens het verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte. De kern wordt dan uit de mal gehaald, nagevulkaniseerd, gewassen en gedroogd.
Normaal latex heeft van nature een gesloten celstructuur. Talalay latex heeft door het speciale productieproces dus juist een open celstructuur waardoor het net als koudschuim een optimale ventilatie en vochtregulatie heeft.
Een groot voordeel van latex is dat het van nature een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Daarnaast heeft latex een goede puntelasticiteit waardoor het soepel, zacht en rekbaar is. Hoewel talalay latex zeer vergelijkbaar is met koudschuim kleeft er toch een groot nadeel aan. Het kan namelijk niet goed tegen zout, waardoor het in verloop van tijd relatief snel uitdroogt en verpulverd door zweet.
Geschreven door Chris Nederhorst
Nog geen reacties!