Wat is slapen?
Slapen is iets vreemds en iets bijzonders. Als we gaan liggen en onze ogen sluiten gaan we ‘op weg’ naar een andere wereld. Deze ‘wereld’ beleven we niet bewust en we hebben er ook geen controle over. Omdat we als mensheid eigenlijk zo weinig over slaap weten, is slaap de naam voor de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt en herstelt.
Slaap wordt soms geassocieerd met de dood, bijvoorbeeld in mythen en sprookjes. Veel mensen beschouwen slaap als iets passiefs en soms zelfs als een verspilling van tijd. Bij tijdsdruk is slaap dan ook het eerste waar op bespaard wordt. Slaap is iets waar we nog steeds weinig van weten. Wat we wel weten is dat iedereen het absoluut nodig heeft.
Bekende ouderwetse slaaptips
Bekende ouderwetse slaaptips zoals ‘een mens heeft minimaal acht uur slaap nodig’ of ‘alle slaap voor 12 uur telt dubbel’ berusten niet op waarheid. Vandaag de dag weten zelfs wetenschappers nog weinig over deze activiteit die we één derde van ons leven uitvoeren. Het is dus een essentieel onderdeel van ons leven.
Slaap is heel bijzonder. Zeker als je je bedenkt dat je het voor acht van de 24 uur in een dag doet en dat het een primaire levensbehoefte is. Slecht slapen is dan ook slecht voor de gezondheid. Kinderen met een consistent slechte nachtrust lopen sneller achter in hun algemene ontwikkeling, terwijl bij volwassenen de kans op obesitas, kanker, diabetes, hart- en vaatziektes, depressie en dementie gigantisch toeneemt.
Goed slapen heeft niet te maken met hoe lang je in een nacht slaapt, maar hoe goed je slaap is geweest die nacht. Het is zelfs beter om zes uur goed te slapen, dan om acht uur slecht te slapen. Goede, kwalitatieve slaap heeft een direct effect op de hersenen en de algemene gezondheid. Als je slaapt worden je herinneringen van de dag als het ware gefilterd en wordt alles wat belangrijk was opgeslagen in je lange termijn geheugen en de rest vergeet je. Daarnaast zorgt goede slaap ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je dingen beter onthoudt.
Geschreven door Chris Nederhorst
Nog geen reacties!