Wat is een slaapstoornis?
Een slaapstoornis is een neurologische aandoening die het slaappatroon van een mens of een dier ontregelt. Er zijn veel verschillende soorten slaapstoornissen. Slaapstoornissen hebben een grote invloed op de geestelijke en emotionele welzijn. Zowel een verstoring van de REM-slaap als van de NREM-slaap creëren slaapproblemen en slaapstoornissen.
Slaapstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van geneesmiddelen of alcohol, maar ook stress, verdriet en bepaalde levensomstandigheden kunnen grote invloed op de slaap hebben. Er zijn ook aanwijzingen dat chronische slapeloosheid een gevolg is van overactiviteit van de hersenen.
De verschillende soorten slaapstoornissen
Slaaploosheid (insomnie) is de meest voorkomende slaapstoornis. Bij deze slaapstoornis heb je moeite met inslapen en lig je lang wakker. Ook kan men gedurende de nacht één of meerdere keren heel lang wakker liggen. Als men hier meer dan 3 nachten per week en langer dan 3 maanden last van heeft, spreken we van chronische slaaploosheid.
Slaapapneu en andere ademhalingsstoornissen zijn aandoeningen waardoor je niet goed kan ademhalen tijdens het slapen. Hierdoor kun je zelfs even wakker worden. Je ademt onregelmatig, waarbij je ademhaling soms even stopt. Dit kan 10 tot 40 keer per uur gebeuren. Hier hoef je zelf niks van te merken, maar het kan wel zijn dat je er niet goed door kan slapen. Waardoor je ’s ochtends niet uitgerust wakker wordt.
Slaperigheid overdag (hypersomnie) is wanneer je je overdag heel slaperig voelt, terwijl je wel de hele nacht in bed hebt gelegen. Deze stoornis kan zich uiten in slaapaanvallen. Bij milde aanvallen merk je dat je soms even afwezig bent, terwijl je wel doorgaat met wat je aan het doen was. Bij zware aanvallen van je helemaal in slaap, meestal niet langer dan een half uur. Het overdag in slaap vallen heet narcolepsie. Deze slaapaanvallen kan je niet tegenhouden.
Bij biologische klokstoornissen heb je een verstoord dag-nachtritme. Als mens heb je een natuurlijk dag- en nachtritme, dit ritme heeft je biologische klok. Hierdoor ben je overdag wakker en slaap je ’s nachts. Als je biologische klok in de waar raakt, kun je last krijgen van slaapstoornissen. Dit kan resulteren in dat je erg laat in slaap valt en goed slaapt, maar omdat je ’s ochtends wel gewoon naar school of naar je werk moet, ben je niet uitgerust.
Geschreven door Chris Nederhorst
Nog geen reacties!