Ga naar hoofdinhoud
 Voor écht lekker slapen
 99 nachten proefslapen
 Niet goed geld terug
Wist u dat?Wist u dat?
Royal Health Foam:

Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
99 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Bel voor persoonlijk advies:
070-338 70 10
Nu € 200 Korting per matras
Bekijk de matrassen

Reflux

Wat is reflux?

Reflux is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Hierbij kan men last hebben van brandend maagzuur, het opboeren van maagzuur en een geïrriteerde keel. Het is ook veel voorkomend dat er ook pijn en last van een brandend gevoel achter het borstbeen ontstaat. Iedereen kan last hebben van reflux, zowel baby’s en kinderen als volwassenen. 25% van de bevolking ervaart maandelijks reflux en 5% zelfs dagelijks.

Reflux wordt ook wel gastro-oesofageale refluxziekte genoemd. De naam komt uit het Latijn: ‘gaster’ betekent maag en ‘oesofagus’ betekent slokdarm.

Hoe ontstaat het?

Wanneer je iets eet of drinkt, dan gaat dit via je mond, door je slokdarm, naar je maag. Tussen je maag en je slokdarm zit een afsluiting (sfincter) die ervoor zorgt dat er geen maaginhoud vanuit je maag terug kan stromen naar je slokdarm. In de maag wordt voedsel deels verteerd door je maagzuur. Dit is een zuur goedje dat je eten als het ware doet oplossen. De maag zelf is beschermd tegen dit zuur door een laag slijm waardoor het maagzuur in de maag zelf geen schade kan veroorzaken. Je slokdarm heeft dit beschermende laagje niet en is dus gevoelig voor het maagzuur.

Refluxklachten ontstaan meestal doordat de afsluiting tussen de maag en de slokdarm niet goed functioneert. In principe zou iedereen hier last van kunnen hebben, maar bij baby’s komt reflux regelmatig voor.

Te veel druk op de buik door zwangerschap of overgewicht kan ook resulteren in reflux. Vooral in de laatste drie maanden van hun zwangerschap kunnen zwangere vrouwen snel last krijgen van reflux, omdat de baarmoeder dan het grootst is.

In het begin van de zwangerschap kan reflux sneller voorkomen door de verandering in de hormoonhuishouding. Er wordt dan namelijk meer progesteron aangemaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de spieren rond de baarmoeder iets slapper worden. Hierdoor verslapt de sluitspier van de maag ook wat. Dit zorgt ervoor dat het maagzuur gemakkelijker naar boven kan komen.

Bij ouderen of mensen met overgewicht kan reflux ook sneller voorkomen. Er kan namelijk een breuk in het middenrif ontstaan, waardoor de maag omhoog kan stulpen. Hierdoor kan de slokdarmkringspier minder goed werken, wat leidt tot het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm.

Wanneer u last heeft van reflux is het verstandig om bepaalde dingen niet meer te eten of te drinken. Dit zijn cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt en vettig of gekruide voeding. Deze voedingsmiddelen bevorderen namelijk de aanmaak van het maagzuur.

Reflux en slapen

Veel mensen die reflux hebben, hebben hier vooral ‘s nachts last van. De beste manier om dit te voorkomen is door het hoofdeinde van het bed te verhogen zodat je niet meer volledig horizontaal ligt. Als u uw hoofdeinde met een centimeter of 10 verhoogd, voorkomt u dat het maagsap makkelijk de slokdarm in stroomt. Het verhogen van het hoofdeinde is overigens niet alleen goed tegen reflux, hier zitten nog veel meer gezondheidsvoordelen aan vast. Deze manier van slapen heet Inclined Bed Therapy (IBT).

Geschreven door Chris Nederhorst


Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd door derrin. Bladwijzer de permalink.

Nog geen reacties!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:30 en op zaterdag van 09:30 tot 16:00

Royal Health Foam
Soetensstraat 18
2586 XS Den Haag

Neem gerust contact op of bel ons via Tel: 070-3387010

Hulp bij het kiezen van uw matras

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft: 070-3387010

Lengte en gewicht
Stap 1
Vul uw lengte en gewicht in.

cm
Lengte moet tussen 120 en 240cm zijn.
kg
Gewicht moet tussen 40 en 200kg zijn.
Wat vind u het prettigst liggen?
Stap 2
Op welke hardheid matras slaapt u het liefst?

Uw favoriete slaaphouding
Stap 3
Wat is uw slaaphouding?

Heeft u lichamelijk klachten?
Stap 4
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Heeft u het snel warm 's nachts?
Stap 5
Kies de meest overeekomende temperatuurbeleving.

Advies
Wij raden u het volgende matras aan:

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras

Een goed alternatief

title

description

Hardheid: hardheid

Bekijk het matras
Uw gegevens

Lengte:

Gewicht:

Hardheid:

Slaaphouding:

Klachten:

Warmte: